AOL overweegt bod op Netscape

ROTTERDAM, 23 NOV. Internet-aanbieder America Online (AOL) onderhandelt met Netscape over een overname van deze aanbieder van Internet-software. Computer- chip- en softwarebouwer Sun Microsoft is mogelijk bij deze transactie betrokken. Dat wordt vanmorgen gemeld door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Netscape is aanbieder van onder meer browsers waarmee op Internet kan worden gesurft. Netscape is op de beurs omgerekend iets minder dan acht miljard gulden waard, maar als het tot een bod (in aandelen) zou komen is het waarschijnlijk dat er een hoger bedrag op tafel komt.

Een alliantie tussen Sun, Netscape en AOL is goed denkbaar, omdat deze drie bedrijven al geruime tijd gezamenlijk strijd leveren tegen Microsoft. De browser Navigator van Netscape was het belangrijkste speurprogramma voor Internet, heeft veel terrein verloren aan het programma Explorer van Microsoft. Volgens de meeste analisten heeft Netscape, dat evenals Microsoft is begonnen met het weggeven van browsers op deze markt nog wel een kleine voorsprong op de softwaregigant uit Redmond.

Behalve in de overname van de browser zou AOL geinteresseerd zijn in Netcenter, de populaire website van Netscape die veel Internetgebruikers trekt.

Sun zou tegen betaling gebruik willen maken van de software van Netscape die is bedoeld voor gebruik in bedrijven. AOL is de grootste aanbieder van Internet-diensten ter wereld. Het bedrijf heeft bijna veertien miljoen aansluitingen op zijn netwerk. De omzet steeg in het eind juni afgeslotenboekjaar met 54 procent tot 2,6 miljard dollar (bijna vijf miljard gulden). Klanten van AOL krijgen nu nog standaard het programma Microsoft Explorer van Microsoft aangeboden.

Vorige week werd bekend dat Netscape met AOL onderhandelt over een contract voor een prominentere positie van zijn browsers onder AOL-klanten.

Op de schermenbeurs Nasdaq eindigde het aandeel Netscape afgelopen vrijdag 7,2 procent hoger op bijna 40 dollar. Het aandeel AOL steeg op de beurs van New York met 1,8 procent naar iets minder dan 85 dollar.