Ambonezen in Jakarta doelwit geweld

JAKARTA, 23 NOV. Bij nieuwe gewelddadigheden in Jakarta zijn gisteren zeker 14 mensen om het leven gekomen. Duizenden moslims gingen zondagochtend in de Chinese wijk Glodok de straat op nadat geruchten waren verspreid dat christelijke Ambonezen een moskee hadden aangevallen. De menigte brandschatte twee kerken, in negen andere kerken werden vernielingen aangericht. Ook een gokhal, waar Ambonezen optraden als bewakers, ging in vlammen op. Zes Ambonezen werden door de massa gedood en vervolgens verminkt. Vanochtend werden zeven slachtoffers geborgen uit de restanten van dit gebouw.

Eenheden van het leger vuurden waarschuwingsschoten af om de menigte te verspreiden. Deze verplaatste zich echter naar het westen van de stad met de bedoeling een Molukse woonwijk aan te vallen. Onderweg werden kerken bekogeld en auto's in brand gestoken. Studenten van de Trisakti-universiteit probeerden met toespraken aan het begin van de avond de menigte tevergeefs tot bedaren te brengen. Uiteindelijk verspreidde de massa zich tegen half tien lokale tijd.

Vandaag was de toestand in de Chinese wijk nog altijd gespannen. Studenten die voor vandaag nieuwe demonstraties hadden gepland, schortten hun acties op uit vrees voor nieuw geweld.

President Habibie heeft vandaag een oproep gedaan de rust te bewaren. Hij verklaarde dat de ongeregeldheden gisteren het gevolg waren van provocaties van onbekende partijen. Gisterenavond verklaarden ook moslimleider Abdurrahman Wahid en PDI-voorzitter Megawati Soekarnoputri dat zij niet geloofden dat religieuze tegenstellingen het geweld hebben veroorzaakt. Net als Habibie menen zij dat anderen het geweld in scene gezet hebben, met de bedoeling chaos te veroorzaken.

Chef-staf en minister van Defensie generaal Wiranto wilde tijdens een persconferentie gistermiddag niet ingaan op het geweld dat op dat moment in andere delen van de stad gaande was. De legerleider wilde slechts een verklaring afgeven over het geweld in Jakarta een week eerder toen legereenheden bij een charge op studenten voor de katholieke Atma Jaya universiteit zeker acht studenten doodden. Volgens de generaal was het geweld het gevolg van provocaties door “bepaalde radicale groeperingen' die erop uit waren de speciale bijeenkomst van het Volkscongres te verstoren.

Wiranto gaf wel toe dat een groot aantal militairen op eigen houtje had gehandeld. Zij zullen volgens de generaal disciplinair worden gestraft.

Vandaag was het ook onrustig in de Oost-Timorese hoofdstad Dili, waar zo'n duizend studenten het gebouw van het lokale parlement bezetten. Dit gebeurde uit protest tegen een grootscheepse operatie van het Indonesische leger elders op het eiland waarbij 40 burgers zouden zijn gedood.

Analyse, Oost-Timor4