Akzo hoger na geruchten

AMSTERDAM, 23 NOV. De koers van het chemieconcern Akzo Nobel is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs 8 procent (6,20 gulden) gestegen naar 83,30 gulden. Volgens berichten in de Britse media zou Akzo op het punt staan de verpakkingsdivisie van het onlangs overgenomen Courtaulds te verkopen voor circa 185 miljoen pond (586 miljoen gulden).

Akzo weigerde vanochtend commentaar te geven. De koers zakte later in de ochtend met 1,40 gulden naar 81,90, wat nog steeds 6,2 procent boven het slot van vrijdag was.

De AEX-index steeg vanochtend maximaal met 25,54 punten (2,3 procent) naar 1135,27 punten. Halverwege de dag viel de beursgraadmeter terug naar 1128,20 punten. Aan het Damrak bestaat de overtuiging dat veel beleggers, die op het dieptepunt van de beurskoersen hun aandelen verkochten, nu weer aankopen doen. Amsterdam profiteerde ook van de positieve ontwikkelingen op de andere effectenbeurzen. Bovendien is de koers van de dollar na een aantal renteverlagingen de afgelopen dagen met 12 cent gestegen. Vandaag werd de Amerikaanse munteenheid verhandeld voor 1,92 gulden, het hoogste punt in elf weken.

Onder invloed van fusiegeruchten in de banken- en verzekeringssectoren van Parijs, Londen en Franfurt stegen de koersen van ABN Amro en ING. ABN Amro werd 1,10 gulden (2,8 procent) meer waard op 40,40 gulden. ING klom met 3,50 gulden (3,17 procent) naar 114 gulden. Philips, dat vanochtend een kleine sanering in Stadskanaal bekendmaakte, behoorde op het Damrak tot de weinige verliezers. Het aandeel van het elektronicaconcern verloor 3 gulden (2,2 procent) op 131 gulden.

Koninklijke Olie steeg 2,7 procent (2,50 gulden) naar 93,10 gulden.

Baan behoorde tot de sterke stijgers op het Damrak. Met een winst van ruim 4,5 procent klom het aandeel Baan naar 25,50 gulden.

Het aandeel Ajax hoorde op de lokale markt tot de grootste verliezers. De koers daalde 6,5 procent (1,50 gulden) naar 21,50 gulden. Daarmee ligt het niveau 3,5 gulden onder de uitgiftekoers. De voetbalclub uit Amsterdam presenteert morgen zijn jaarcijfers.