Akkoord Telecom Italia en Murdoch

ROME, 23 NOV. Telecom Italia is in de laatste fase van onderhandelingen met de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch over samenwerking op het gebied van digitale abonnee-tv.

Vorige week is een principe-akkoord bereikt. Murdochs News Corp. zou een belang van 39 procent nemen in Stream, een dochter van Telecom Italia. Stream wil de concurrentie aangaan met Telepiu (gecontroleerd door Canal Plus) in de strijd om de Italiaanse markt voor digitale abonnee-tv. Het Franse TF1 zou 12 procent van Stream kopen, terwijl Telecom met 51 procent de controle zou behouden.

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door de nieuwe president van Telecom, Franco Bernabe. Deze is vorige week benoemd, vandaag is zijn eerste werkdag. Het akkoord stuit op sterke politieke weerstand. De rechtse oppositie waarschuwt in een verklaring voor “culturele kolonisatie' - oppositieleider Silvio Berlusconi heeft als eigenaar van Mediaset eerder dit jaar zonder resultaat onderhandeld met Murdoch.

Minister van communicatie Salvatore Cardinale heeft bedenkingen tegen een mogelijke monopoliepositie van Murdoch. De magnaat heeft al een dominerende positie in de filmsector heeft en volgens persberichten ook veel geld zou overhebben voor de uitzendrechten van voetbalwedstrijden uit de Serie A en B.