Opinie

Vlees

Met Wat is een maaltijd zonder vlees? adverteren de slagers en ik denk dat ik het antwoord weet, namelijk: een maaltijd! Het is het goede recht van de slagers om zo te adverteren en op die manier te proberen om ons burgers aan te zetten om regelmatig onze tanden in een boutje van het een of ander te plaatsen. Zoals de slagers ons mogen aanraden zoveel mogelijk vlees te eten, zo mogen de tegenstanders van de Bio-industrie aan de mensen vragen om het niet te doen, omdat de dieren in hun ogen nogal lijden en er te veel rotzooi in de beesten zit. Dat is het leuke van een democratie. De een roept eet en de ander schreeuwt eet niet.

Youp

Zelf zet ik regelmatig mijn tanden in een biefstukje. Moet wel toegeven dat de slager bij wie ik het koop een chique runderjuwelier is en de prijzen grachtengordeliaans zijn. Dat is meer dan scharrelen. Ook kom ik regelmatig bij de gewone slager bij ons in de buurt en heb het daar immer vrolijker dan vrolijk. Ben absoluut niet vegetarisch, maar ben wel een jaar of twintig geleden, na alle hormoon- en kistverhalen, gestopt met het eten van kalfsvlees, al een jaar of tien heb ik geen kip meer aangeraakt en sinds een jaar of vier is het varkensvlees taboe. Natuurlijk dwarrelt er nog wel eens een spekje door de sla en onlangs heb ik bij de Indonees nog een heerlijk stukje kip geproefd, maar dat is meer uitzondering dan regel. Boter, kaas en eieren worden bij ons gewoon verorberd. Ik heb nog nooit om scharrelkaas gevraagd.

Wanneer mijn vleesdenken veranderd is? Ik denk net als bij veel anderen: in de tijd van de varkenspest en de BSE. Toen de camera's goed inzoomden op de huisvesting van de dieren, was ik verbijsterd en toen ik las en hoorde wat er zoal aan onnatuurlijke rommel door het dierenvoedsel gaat was ik verslagen. Door veel varkensvoedsel zit vismeel en koeien eten tegenwoordig vermalen slachtafval.

Ik ben een Mavojongetje en weet niet al te veel, maar ik weet wel dat als ik vroeger in een proefwerk op de vraag: 'Wat eet een varken?' als antwoord 'vis' had opgeschreven, ik zelfs die Mavo niet gered had. En als ik van een koe een carnivoor had gemaakt was ik ook doorverwezen naar de LOM-school.

Varkens eten geen vis en koeien eten geen vlees. En mag ik het ook raar vinden dat er door het voedsel allerlei preventieve geneesmiddelen (waaronder antibiotica) zitten.

Snap nu wel waarom de minister van Landbouw Apotheker heet.

Afgelopen donderdag plaatste ik namens de stichting Varkens in Nood een oproep aan het Nederlandse volk om mee te betalen aan een grote advertentie rond kerst met de vraag aan iedereen om geen vlees uit de bio-industrie te eten en dat heb ik geweten. Heb inmiddels heel varkensboerend Nederland aan de lijn gehad en de laatste discussie met deze dames en heren heb ik dan ook nog niet gevoerd.

Vervelend? Nee hoor. Ook al veel gelachen. Of ik wel wist dat de varkens op vloerverwarming liggen? Of ik wel eens in mijn eigen zalen had gekeken? Daar zaten de mensen dichter op elkaar dan in de varkensstallen! En of ik wel wist wat ik de varkenssector aandeed? Massale suicide heb ik binnenkort op mijn geweten.

Ondertussen ben ik ook door de boeren en de slagers bijgepraat over de gifmengende vis- en groenteboeren. Elke zalm heeft in zijn leven alles geproefd behalve vrijheid en staat stijf van de pillen. En waarom de groente er tegenwoordig zo mooi uitziet? Precies. Gif, gif en nog eens gif.

Journalisten zijn op hun beurt weer verbaasd dat ik me als cabaretier uberhaupt in het actiewezen heb gestort en stellen vervolgens geen enkele vraag over de inhoud van de actie. Het gaat over mij! De boodschap doet er niet toe. De boodschapper, daar gaat het om.

Wat de leukste vraag was? Hoe ik zelf aan die dikke kop kom? Antwoord: drank. Vooral wijn! Of ik wist wat daar allemaal inzat?