Vijf en vijf is nul (in China)

De ontknoping van de viertallencompetitie in de Meesterklasse nadert. Voor de de finale van de play-offs hebben zich Crash (Leiden) en Modalfa (Amsterdam) gekwalificeerd. In het weekend van 12 en 13 december zullen deze clubs elkaar voor de eindstrijd treffen in de Amsterdamse RAI.

Hoe dit allemaal zo kwam, leest u volgende week. Eerst de Marloboro China Cup, die vorige maand in Beijing werd gehouden. Het evenement was bijna aan mijn aandacht ontsnapt. Nu pas druppelen de berichten over deze niet te onderschatten wedstrijd binnen.

Het staat wel vast dat Chinezen graag en veel roken. Op het nuttigen van tabakswaren rust in de Volksrepubliek, zeker publiekelijk, veel minder een taboe, dan in de westerse wereld. Vandaar dat het sigarettenfabrikanten, anders dan bij ons, is toegestaan zich te uiten in de sportwereld. Marlboro koos bridge als bindmiddel. Slim bekeken, omdat bridge bijzonder populair is in China. De staatstelevisie verzorgde iedere avond een live-verslag van de Marlboro China Cup, waaraan naast de Chinese top ook een aantal wereldsterren meedeed. Bep Vriend en Marijke van der Pas kwamen uit voor het Europese vrouwenteam. In de wedstrijd tegen het gastland China volgden naar schatting 25 miljoen kijkers de verrichtingen van het Nederlandse paar. Dit spel was spannend:

West startte met A en switchte naar troef voor de negen op tafel. Marijke van der Pas speelde nu ruiten naar het aas, ruiten getroefd, harten getroefd en nog een ruiten getroefd. De leider troefde weer een harten in de hand en trok met troefaas en -heer de rest van de troeven. Op dit moment had niemand meer troef. Van der Pas speelde nu klaveren en verloor nog een ruiten en twee klaveren: down. Zonde, want het contract was te maken, zoals Geir Helgemo bij de mannen demonstreerde. In plaats van klaveren, ging de talentvolle Noor van slag met de vierde ruiten en claimde! Indien west de slag zou nemen, kon hij nog H incasseren, maar zou hij de tiende slag aan een hartenhonneur op tafel moeten brengen.

Indien oost aan slag zou komen (in het geval west de ruiten had gedeblokkeerd), zou de leider het klavernaspel nemen met het aas en een hartenhonneur aan de heer van west geven. Daarna werd altijd nog de andere hartenhonneur op tafel gescoord.

Uit de wedstrijd Noord-Amerika tegen China een diabolische verdediging van de Chinees Shi Hoajun:

De Canadees Eric Kokish speelde 4 vanuit west. Noord startte met 3 in de kleur die zijn partner een keer had geboden. Zuid, Shi Hoajun, nam met de vrouw en speelde een kleine (!) ruiten door. Enigszins verwonderd won noord met de boer en ging toen eens nadenken. Hij zag in dummy een vijfkaart klaveren en keek toen naar zijn eigen hand en zag eveneens een vijfkaart klaveren. Ineens begreep noord wat er van hem werd verwacht: hij speelde klaveren na, die Shi troefde. Vijf en vijf is nul, eentje down.

    • Jan van Cleeff