Verzekeraars kunnen Damrak impuls geven

Sint Nicolaas is in het land en sommige winkeliers hebben hun kerstversiering van zolder gehaald. Als de detailhandel zich opmaakt voor superomzetten kampt de beurs traditioneel met dunne handel. Ook de afgelopen vijf handelsdagen was het raak. Vrijwel de hele week meldden verveelde handelaren dat het doodstil op het Damrak was. Maandag en dinsdag werd de afwachtende houding nog verklaard door de vergadering van het centrale beleidcomite van het stelsel van Amerikaanse centrale banken de Fed. Maar ook na de verlaging van de Amerikaanse rente met een kwart procentpunt vanaf woensdag bleef de omzet op de beurs laag.

De aandelenomzet maakt een duidelijke seizoensterugval mee. Terugkijkend op het omzetverloop van de afgelopen vijf jaar is te zien dat in november en december de omzetten ten opzichte van de rest van het jaar fors weg zakken. De afgelopen week bedroeg de absolute weekomzet volgens Datastream (een leverancier van statistieken) circa 270 miljoen stukken. Tijdens de crisis in de nazomer werd een piek van bijna een dubbele omzet bereikt. De grafiek laat echter ook zien dat de omzetten op de Amsterdamse effectenbeurs ieder jaar fors toenemen. Hoeklieden op de beurs, die voornamelijk verdienen aan omzetvolumes, mogen daarom niet klagen. De relatief lage omzet van deze week is nog steeds veel hoger dan het gemiddelde van vorig jaar. Wie echter de lijn in de grafiek in historisch perspectief doortrekt moet concluderen dat de aandelenomzet op de beurs de komende week alleen nog maar omlaag zal gaan.

Volgens analisten en handelaren blijven professionele beleggers weg van de beurs omdat zij, met nog zes weken te gaan, hun boeken geleidelijk sluiten. Professionele beleggers, zoals beheerders van pensioenfondsen, worden per kalenderjaar afgerekend op hun prestaties. Zij nemen in de weken voor kerst geen grote risico's meer. De handelaar die nu onderuit gaat op een grote, risicovolle beleggingspositie heeft immers geen tijd meer om dat verlies voor het einde van het jaar goed te maken.

De omzet mag dan laag zijn; de koersen leken hier de afgelopen week nauwelijks last van te hebben. De AEX-index sloot gisteren ruim negen punten boven de 1100-puntengrens. Dat is 7,4 procent hoger dan vorige week vrijdag. Analist Peter van Doesburg van Stroeve Effectenbank hecht weinig waarde om de plotselinge opleving op de beurs.

“Bij die lage omzet krijg je altijd uitschieters.' Kooporders in een lege markt voeren volgens hem koersen buitensporig op. “Het beurssentiment mag dan iets positiever lijken te worden; de fundamentele ontwikkelingen zijn allesbehalve positief. De verslechtering van de economie is een feit.'

In zijn jongste Economic Outlook schetste de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dit afgelopen week ook. De OESO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar nog met 3,75 procent zal groeien maar dat dit volgend jaar zal afzakken naar 2,75 procent.

Toch zal Van Doesburg beleggers niet ontraden om nu geld in aandelen te steken. Volgens hem staan de koersen op een aanvaardbaar niveau. “Wie nu instapt zit goed voor de jaarlijkse januari-rally.' De analist geeft aan dat de koersen (net als de omzet, zie grafiek) in de eerste dagen van het jaar scherp stijgen. De professionele handelaren beginnen dan weer met een schone lei en worden vaak gedwongen initiatieven te ontplooien. Verzekeraars stappen massaal in de markt om de ontvangen jaarpremies op de beurs te beleggen. Van Doesburg: “Ik zou echter wel weer tijdig uitstappen. Volgend jaar gaat het millenniumprobleem echt een issue worden. Bovendien zijn de winsttaxaties van bedrijven te hoog.'

    • Sjouke Rijper