Toekomst Schelde Groep onduidelijk

Er is nog geen duidelijkheid over de toekomst van de Koninklijke Schelde Groep (KSG). Een voorgenomen gesprek over een reddingsplan voor de noodlijdende marinewerf De Schelde, onderdeel van KSG, tussen de directie en de ministeries van Economische Zaken en Defensie is niet doorgegaan. Er is nog geen nieuwe afspraak gemaakt.

Ingewijden melden dat het reddingsplan voor de werf voorlopig mank gaat aan onduidelijkheid over marine-orders.

In de toekomstplannen blijft KSG, waarvan de marinewerf De Schelde verliesgevend is, zwaar op deze poot steunen. Defensie, dat moet bezuinigen, geeft nog onvoldoende duidelijkheid over haar positie als klant. Het bedrijf, voor 90 procent eigendom van het rijk en voor 10 procent van de provincie Zeeland, leed over 1997 een recordverlies van 52,7 miljoen. De overheid wil op termijn af van haar belang in KSG. Dit jaar werd een grote order geannuleerd waardoor de apparatenfabriek al is gesloten.

De directie wil voor het eind van het jaar duidelijkheid hebben over de toekomst van het bedrijf. Daar hoort volgens directievoorzitter R. van den Heuvel ook het vinden van nieuwe aandeelhouders bij. KSG moet ook samenwerking zoeken en het vermogen versterken. Gisteren maakte KSG een samenwerking bekend met het bedrijf NEM, dat zich bezig houdt met energie en milieuprojecten. De bedrijven richten een joint-venture op, waar de activiteiten van KSG op het gebied van ketelbouw, energie en milieu in worden ondergebracht.