Stuk spoor naar Dachau weg

Ruim vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft het laatste stuk rails naar voormalig concentratiekamp Dachau bijna moeten wijken voor industrie en woningbouw. Gemeenteraadslid Kai Kuhnel van de Groenen maakte gisteren bekend dat een projectontwikkelaar de treinrails tussen station Dachau en het concentratiekamp had laten weghalen. Hij wil de locatie in een industrie- en woongebied veranderen. Het spoor was niet op het gemeentelijk bestemmingsplan aangegeven. Het gemeentebestuur was volledig verrast door de sloop van de rails.

Twee dagen geleden is de projectontwikkelaar te verstaan gegeven dat hij de rails direct moet terugleggen. Het bestemmingsplan wordt aangepast. Tussen 1933 en 1944 zijn meer dan 200.000 mensen over dit spoor naar het concentratiekamp vervoerd. Ten minste 32.000 van hen werden vermoord. (AP)