Straf voor Dani?

Doelman Patrick Lodewijks van PSV zit geblesseerd thuis na een overtreding van Ajacied Dani tijdens Ajax-PSV (2-2). De KNVB kan de Portugese middenvelder niet straffen. Moet Ajax zelf een sanctie opleggen?

David Endt, persvoorlichter Ajax: “Laat ik vooropstellen dat er veel te veel ophef wordt gemaakt over deze affaire. Ook Dani heeft er genoeg van om steeds weer antwoord te gegeven op vragen over deze kwestie. Hij is overigens al gestraft voor de overtreding op Lodewijks, want hij kreeg een gele kaart van scheidsrechter Uilenberg. Meningen over overtredingen zijn altijd subjectief. Het Nederlandse volk schreeuwde toch ook geen moord en brand na de beroemde elleboogstoot van Jan Wouters contra Paul Gascoigne? Dani heeft spijt betuigd over zijn overtreding, dat moet voldoende zijn.'

Roelant Oltmans, trainer Nederlandse hockeyploeg: “Het zijn hele moeilijke, persoonlijke besluiten om als club of trainer een speler te straffen na een overtreding. Je moet ook analyseren hoe die schop van Dani tot stand is gekomen. Daar spreekt namelijk een hoop frustratie uit, hij zit duidelijk niet lekker in zijn vel bij Ajax. Ik zat tijdens de bewuste wedstrijd in het stadion, en Dani maakte geen ontspannen indruk. Ik zou Dani schorsen voor een wedstrijd, omdat Lodewijks door zijn actie voorlopig ook niet kan spelen.'

Foppe de Haan, trainer SC Heerenveen: “Ik heb weleens een speler van mijn ploeg geschorst nadat hij over de schreef was gegaan. Om welke speler dat ging? Dat doet er niet toe. Feit is dat een club of trainer moet ingrijpen als een voetballer iets verkeerds doet. Nadat ik de televisiebeelden van Ajax-PSV had gezien, concludeerde ik dat Dani doelman Lodewijks bewust tegen z'n hoofd schopte. Dani's reactie, dat zoiets kan gebeuren in het vuur van de strijd, was onzinnig. Hij verdient een straf, op te leggen door Ajax. Een boete helpt niet, want topvoetballers verdienen zo veel.

Een wedstrijd schorsing is op zijn plaats. De opmerking dat Dani geen schopper is en dus geen straf verdient is natuurlijk ook niet juist. Een overtreding is een overtreding. Het is trouwens een goede zaak dat Dani zijn excuses heeft aangeboden aan Lodewijks. Dat getuigt van klasse.'

Ronald Pieloor, hoofdredacteur Ajax-fanzine: “Dani verdient een straf, het was een onbesuisde overtreding. Ajax pretendeert een voorbeeldfunctie te vervullen als voetbalclub, dan moeten spelers die over de schreef gaan beboet worden. De televisiebeelden van het incident beinvloeden de publieke opnie natuurlijk enorm. Dani kreeg een hoop bagger over zich heen omdat het bebloede hoofd van Lodewijks enorm werd uitvergroot op tv. Heel Nederland schreeuwt dan moord en brand en eist een zware straf. Dani heeft geen verleden als schopper, Ajax moet hem maar berispen.'

Pedro Salazar, persvoorlichter PSV: “Patrick wil absoluut niets meer zeggen over de kwestie, hij vindt het allemaal gezeur. Dani heeft zijn excuses aangeboden, voor Patrick is daarmee de kous af. Patrick wil geen aanklacht indienen tegen Dani. Hij heeft sterk het gevoel dat hij alleen nog maar verkeerde dingen kan zeggen over het incident. Patrick wil alleen nog maar in alle rust revalideren, de rest doet er niet toe. Misschien komt hij over een jaar terug op de schop van Dani als Ajax-PSV weer op het programma staat.'

Peter Goedbloed voorzitter supportersvereniging Ajax: “Dani is toch al bestraft met een gele kaart? Je weet nooit of hij die overtreding met opzet maakte. Een Ajacied zal daarop 'nee' antwoorden, een PSV'er zal 'ja' zeggen. Al die aandacht voor zo'n akkefietje is wat overdreven. Dani is absoluut geen schopper, daar moeten voetbalsupporters rekening mee houden.

Zo'n jongen gaat voor de eerste keer in zijn leven in de fout, kan gebeuren. Van mij hoeft Ajax hem geen straf te geven, al kunnen de meningen van de Ajax-supporters daarover verdeeld zijn. Oke dan, misschien is een berisping op zijn plaats, maar meer ook niet.'

    • Marcel Abrahams