Pedofiel

Onder de kop 'Ouderwacht tegen veroordeelde pedofiel' is in NRC Handelsblad van 12 november een artikel opgenomen over een 69-jarige pedofiel in de Amsterdamse Indische buurt. Het stadsdeel Zeeburg zou ouders van kinderen hebben aangeraden een stadswacht in te stellen.

In het artikel staat: “In de buurt is grote onrust ontstaan na een recente uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries [...]. De woning van de man werd in de uitzending getoond. Buurtbewoners herkenden die en kwamen in rep en roer.' En ook: “Bij de man zijn de afgelopen periode ramen ingegooid.'

Die 'recente uitzending' was in mei van dit jaar, een half jaar geleden dus al. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de buurt daar nu van 'in rep en roer' is geraakt. De ruiten van de woning van de man zijn bovendien al voor zijn arrestatie in december vorig jaar ingegooid, enkele maanden voordat mijn programma aandacht aan zijn activiteiten heeft besteed. Dit is in het verleden overigens wel vaker gebeurd. Naar eigen zeggen van de betrokkene omdat men in de buurt heel goed wist wie hij was (onder meer door huiszoekingen die de aandacht trokken, publicaties in kranten et cetera, maar ook de ouders van slachtoffertjes wisten natuurlijk waar hij woonde). Daar heeft mijn programma geen bijdrage aan geleverd. De woning van de betrokkene is het afgelopen driekwart jaar om die reden ook dichtgespijkerd geweest, om te voorkomen dat de ramen telkens ingegooid zouden worden.

    • Peter R. de Vries