Libie benadert Haagse advocaat

Libie heeft de Haagse advocaat mr. M. Wladimiroff benaderd voor de verdediging van de twee verdachten in het Lockerbie-proces, dat in Nederland zal plaatsvinden. Dat heeft Wladimiroff desgevraagd bevestigd. De bedoeling is dat de advocaat deel uit zal maken van een internationaal juristenteam. “Ik heb duidelijk gemaakt dat ik alleen lid wil worden van de verdediging als de inzet van het team is om de twee verdachten naar Nederland te laten komen', zegt Wladimiroff.

Beide Libische verdachten worden ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag op een PanAm-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988. Daarbij kwamen 270 mensen om het leven. In 1992 stelden de VN een vliegverbod in tegen Libie om het te dwingen de twee uit te leveren. De Libische leider Gadaffi heeft de verdachten nooit willen laten gaan. Maar eind augustus gaf hij te kennen dat hij eventueel wilde instemmen met een berechting van de twee in een derde land door een Schotse rechtbank. Begin september sloten het Verenigd Koninkrijk en Nederland daarom een verdrag dat uitlevering en berechting volgens Schots recht in Nederland mogelijk maakt.

Libie bleef beletsels opwerpen. Zo maakte de advocaat I. Legwell, die de verdachten tot voor kort terzijde stond, bezwaar tegen de plek die de Nederlandse regering had gekozen: kamp Zeist. Maar vorige maand zette Gadaffi Legwell en zijn team aan de kant. Maandag begon een Libische delegatie in New York aan nieuwe onderhandelingen met de VN over de voorwaarden waaronder het proces in Nederland moet plaatsvinden.

Wladimiroff verwierf bekendheid door de verdediging van de Bosnische Servier D. Tadic voor het Joegoslavie-tribunaal in 1996. Hij onderstreept dat hij in principe 'ja' heeft gezegd, maar dat hij nog in onderhandeling is over “precieze voorwaarden'. “We verkeren nog in de fase van verkennende gesprekken. Het is belangrijk dat er geen enkel misverstand bestaat over wat zij willen en wat ik wil. Dat luistert heel nauw: de scenario's van de opdrachtgevers willen nogal eens verschillen van datgene wat passend is voor een advocaat. Wat dat aangaat heb ik de zaak Tadic mijn leergeld wel betaald.' Wladimiroff werd in april 1997, twee weken voor de uitspraak van het Joegoslavie-tribunaal, door Tadic ontslagen.

    • Steven Derix