'Israel blijft ons als kinderen behandelen'

Donderdag liet het Israelische leger de Palestijnen voor het eerst de kaart zien van het gebied op de Westelijke Jordaanoever waaruit het zich de volgende ochtend zou terugtrekken. Gisteren, op het uur U ontdekten de Palestijnen dat Israel de kaart eenzijdig veranderd had. Na de nodige consternatie werd uiteindelijk een vergelijk bereikt.

De Palestijnse onderhandelaar H. was geenszins verrast toen hij ervan hoorde. “We hebben wel erger meegemaakt,' zegt H., die niet met zijn naam in de krant wil. “Ten eerste laat Israel ons altijd eerst een interim-vredesakkoord tekenen, en toont het ons daarna kaarten van het gebied dat het aan ons wil overdragen. Ten tweede zitten er altijd adders onder het gras.' Wat er gisteren gebeurde, zegt hij, verbleekt bij wat de Israeliers tijdens de Taba-onderhandelingen in 1995 deden. Alleen Gaza en Jericho waren nog autonoom Palestijns gebied. Men onderhandelde over andere steden in de Westelijke Jordaanoever die autonoom zouden worden zoals Betlehem en Hebron.

Na slopende nachten tekenden PLO-leider Arafat en de toenmalige Israelische premier Peres de Taba-akkoorden. Toen sommeerden de Israeliers Arafat naar een kamer en ontrolden een meterslange kaart in Hebreeuws en Engels. Arafat spreekt geen Hebreeuws en weinig Engels. Hij keek ernaar en zei dat het hem een goed idee leek. Toen stormde Abu Alaa binnen, de Palestijnse delegatieleider.

Tijdens de Oslo-onderhandelingen in 1993 hadden de Israeliers hem de vreemdste kaarten voorgelegd. Wetend dat Arafat de topografie van de Westelijke Jordaanoever slecht kent - wat de Israeliers ook weten - vreesde hij dat Arafat iets zou goedkeuren waar hij later spijt van zou krijgen. Hij wierp een blik op de kaart, en ontdekte: “dit is een detailkaart van de stad Jenin, niet van de Westelijke Jordaanoever!!'

Arafat stuurde Abu Alaa de kamer uit. “Hij had geen idee van de ernst van de situatie', zegt H., die ook in het hotel zat. Abu Alaa was zo boos dat hij een flauwte kreeg en naar het ziekenhuis moest. Peres maakte zijn excuses en toonde Arafat de goede kaart.

In het enige boek dat tot dusver aan de Taba-onderhandelingen gewijd is, The Process van de Israelische delegatieleider Uri Savir, staat wel dat Abu Alaa een toeval kreeg, maar niet waarom.

“Wacht maar,' zegt H., “tot een Palestijn een boek schrijft over Taba of Wye. Dan zal de wereld eens zien hoe Israel, onder welke regering ook, ons als kinderen blijft behandelen.'