Hof Rome stelt Ocalan op vrije voeten

Het Italiaanse Hof van Appel heeft gisteren besloten dat de voorlopige hechtenis van de Koerdische rebellenleider Abdullah Ocalan moet worden opgeheven.

Ocalan mag zich nu vrij verplaatsen binnen Rome en moet alleen de politie op de hoogte houden van zijn bewegingen.

Het hof verwierp het Turkse aanhoudingsverzoek tegen Ocalan. Zijn meldingsplicht berust uitsluitend op het Duitse arrestatieverzoek. Dat is in 1990 uitgevaardigd in verband met een moord in 1984. Ocalan zou op korte termijn verhuizen van de kliniek bij Rome waar hij door politie werd bewaakt, naar een appartement in de hoofdstad.

De uitspraak van het hof maakt eventuele uitlevering aan Turkije nog onwaarschijnlijker. Volgens de Italiaanse grondwet mogen mensen niet worden uitgeleverd aan een land waar de doodstraf geldt, zoals in Turkije. De regering in Bonn heeft gisteren officieel gezegd dat van Duitse zijde voorlopig geen uitleveringsverzoek te verwachten is. Regeringswoordvoerder Uwe-Karsten Heye gebruikte hierbij als argument dat Duitsland eventuele Italiaanse pogingen om een dialoog over de Koerdische kwestie op gang te brengen niet wil doorkruisen.

Turkije heeft woedend gereageerd op de uitspraak van het hof. “Italie wil vrede sluiten met het terrorisme en loopt het risico zich de eeuwige vijandschap van Turkije op de hals te halen', zei premier Mesut Yilmaz. Hij suggereerde dat het besluit van het hof was ingefluisterd door het centrum-linkse kabinet in Rome.

Over een verzoek Ocalan politiek asiel te geven geeft volgende week een ambtelijke commissie advies