Herman Wijffels

Herman Wijffels, 13 maart 1942, komt uit het dorp Turkeije Zeeuws-Vlaanderen. Oudste van acht kinderen, katholiek gezin. Zijn ouders verbouwden gerst, tarwe, aardappelen, bieten en bruine bonen. Hij ging naar de HBS in Oostburg en daarna naar de Hogeschool in Tilburg, om economie te studeren. Hij werd voorzitter van een dispuut dat zich bezighield met taoisme en confucianisme.

In 1961 overleed Wijffels' vader, twee jaar later zijn moeder. Wijffels broer gaf zijn studie op om boer te worden, anders zouden de kinderen verdeeld worden over de familie. Wijffels zelf zorgde samen met een bewindvoerder voor de continuiteit van het bedrijf.

Na zijn studie liep hij stage bij de Europese Commissie in Brussel. Hij viel zo op dat Fons van der Stee, later minister van Landbouw, hem naar het ministerie van Landbouw haalde. Op zijn 29ste werd hij benoemd tot directeur Marktordeningsvraagstukken. Zes jaar later was de 'superbekwame jonge topambtenaar' (woorden van Van der Stee) algemeen-secretaris van de christelijke werkgeversvereniging NCW. Daar werd hij op zijn 39ste weggehaald door Pierre Lardinois, voorzitter van de hoofddirectie van de Rabobank en oud-minister van Landbouw. In 1986, op zijn 44ste, werd Wijffels gevraagd hem op te volgen.

Wijffels is lid van het CDA. Voor Paars werd zijn naam bij iedere kabinetsformatie genoemd - minister van Economische Zaken, premier - maar hij zei altijd nee. Hij zat wel in verschillende regeringscommissies. Wijffels wordt per 15 maart voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Hans Smits, voorheen directeur van Schiphol, volgt hem bij de Rabobank op. De twee mannen kennen elkaar van de commissie-Wijffels, over de toekomst van de NS.