'GVB'ers spreken af zich ziek te melden'

De directie van het Amsterdams Gemeentevervoerbedrijf (GVB) vermoedt dat werknemers met elkaar afspreken zich ziek te melden. Het hoge ziekteverzuim van ongeveer 12 a 15 procent zou volgens directeur personeelszaken J. Schermer met deze “collectieve obstructie' te maken kunnen hebben.

Dit heeft zijn woordvoerder gisteren bevestigd. Volgens Schermer zijn er aanwijzingen dat sommige GVB'ers uit onvrede met hun werksituatie in “min of meer georganiseerd verband' niet op het werk verschijnen. Het GVB wil verder geen toelichting geven, maar zegt “in ieder geval maatregelen te nemen'.

Om het ziekteverzuim aan te pakken is het GVB alvast begonnen de eigen arbodienst nieuw leven in te blazen. Deze dienst heeft volgens de woordvoerder lange tijd niet goed gefunctioneerd. Nieuwe medewerkers worden nu getraind om personeelsleden te begeleiden die “anders ziek zijn dan gewoon ziek'. Een werknemer die uit frustratie thuiszit, heeft volgens de woordvoerder een andere benadering nodig dan iemand die met rugklachten thuiszit.

De directie verwacht binnenkort met de ondernemingsraad een akkoord te bereiken over de hoofdlijnen van een ingrijpende reorganisatie. Een van de veranderingen die ze wil doorvoeren is dat bestuurders en conducteurs zoveel mogelijk op eenzelfde lijn werken. De directie denkt dat als een bestuurder alleen maar op lijn 2 rijdt, zijn betrokkenheid toeneemt.

Ook wil de directie de organisatie Sociale Veiligheid en Service in het leven roepen. Bij het rijdend personeel van het GVB bestaat grote frustratie over de agressie tegen bestuurders en conducteurs. De nieuwe veiligheidsorganisatie moet met een vliegende brigade van dertig controleurs het zwartrijden aanpakken. Eerder kondigde het GVB aan dat alle bussen en trams in de toekomst voorzien worden van camera's. Om de service te verbeteren wil het vervoerbedrijf bij haltes 'stewards' neerzetten om passagiers van informatie te voorzien. Zij moeten passagiers de weg wijzen of in het geval van omleidigen uitleg geven.