Euro-Chipknipper 2

De discussie aanhorende omtrent de vervanging van de Nederlandse gulden en andere valuta door de euro per januari 2002, vraag ik me af waarom niemand het blijkbaar heeft over de optie om per januari 2002 bijvoorbeeld gedurende een periode van 4 weken nog wel met het 'oude' Nederlandse geld te kunnen betalen, maar het teveel betaalde, het wisselgeld dus, in euro's en euro-muntstukken terug te krijgen. Wanneer de overgang op deze wijze verloopt, hoeft de middenstand alleen het terug te geven geld om te rekenen naar euro's en kunnen ze aan het eind van de dag of week het geincasseerde Nederlandse geld naar de bank brengen.

De consument heeft zo even de tijd om al zijn potjes met stuivers dubbeltjes, kwartjes en dergelijke op te zoeken. De winkels hoeven niet alle valuta naast elkaar te hebben: omdat ze het niet aan de klant uitgeven, kunnen ze het oude geld rechtstreeks in een pot of kluisje stoppen.

    • Dr. C.J. de Groot