Duits dorp weert man die vrouw werd

Maakt het iets uit of een burgemeester een man is of een vrouw? Maakt het iets uit of een burgemeester eerst een man was en nu een vrouw? De inwoners van Quellendorf, een dorp van duizend zielen in het Oost-Duitse Saksen-Anhalt, vinden van wel.

Jarenlang dacht Norbert Michael Lindner dat hij homoseksueel was. Hij was getrouwd, had twee dochters en was workaholic. Maar happy was hij niet. Ergens klopte er iets niet, Norbert kon het alleen niet benoemen. Totdat hij op een dag in een sekswinkel een blad voor transseksuelen zag liggen. Toen wist Norbert het: hij was een vrouw in een mannenlijf. “Nu weet je eindelijk wat je bent', dacht hij opgelucht.

Toen Norbert zijn ontdekking deed was hij begin dertig. Hij was ingenieur gespecialiseerd in milieuzaken, zelfstandig en succesvol. Om er mannelijker uit te zien liet hij een baard staan. Ook was hij al jaren een geengageerd PDS'er, de partij van Gregor Gysi die uit voormalige communisten bestaat. In 1996 werd hij zelfs tot burgemeester van Quellendorf gekozen.

Intussen ging hij met 'zijn probleem' naar enkele artsen, maar zij meenden dat hiertegen geen enkel medicijn bestond. Norbert moest zelf met zijn seksuele geaardheid zien klaar te komen. Eenvoudig was dat niet. Slechts 10 procent van de transseksuelen komt uit voor zijn of haar geaardheid. De rest lijdt onder hevige depressies; zelfmoorden zijn niet ongewoon.

Jarenlang leidde Norbert Lindner een dubbelleven, waarbij hij dan weer eens man, dan weer eens vrouw speelde. Op een avond werd hij herkend bij een toneelstuk over travestieten genaamd 'Ein Kafig voller Narren'. Norberts facade begon af te brokkelen. Hij vertelde het zijn vrouw, met wie hij 16 jaar getrouwd was. Afgelopen zomer vond hij de moed de gemeenteraad kond te doen van zijn ontdekking en stelde zich als Michaela voor. “Traume nicht dein Leben, sondern lebe deinen Traum', hield zij de dorpsbewoners voor.

Maar de gemeenteraad was geshockeerd over deze 'ziekte'.

De dorpelingen willen nu een ontslagprocedure beginnen, waarover volgende week wordt gestemd. Het spreekrecht is burgemeester Michaela intussen ontnomen. Zelf houdt zij goede moed, ook al rekent ze op ontslag. De “voortdurende angst ontdekt te worden' vond Michaela veel erger. Van haar ex-vrouw is ze intussen gescheiden. Ze zijn nu goede vriendinnen liet Michaela in een vraaggesprek weten. Maar haar ex “valt nu eenmaal niet op vrouwen'.