Cheval Blanc

Duitsland-Nederland was in alle opzichten een voorbeeldige wedstrijd. De uitslag was politiek correct. In de wedstrijd werden geen doodschoppen uitgedeeld. De coaches maakten er in hun commentaren na afloop geen Vlaamse kermis van. De supporters floten zichzelf warm en hielden het dus beschaafd. De openbare dronkenschap in de wandelgangen van de industriele ruines van Gelsenkirchen viel mee. Kortom, sociaal-democratie alom, op en buiten het veld. Schroder en Kok hadden hun bodyguards thuis kunnen laten.

Wat ook meeviel was dat de wedstrijd niet te zien was op de publieke omroep. Oranje als mythe ontrafelt bij vriendschappelijke duels. Voetbal dat nergens over gaat is per definitie anti-voetbal. Zonder inzet is er niks aan. Bal op de lat, bal op de paal, hoezo kippenvel? Wat maakt het uit? Een vriendschappelijke wedstrijd ontbeert het rumoer van de provocatie. Nooit eens de dreiging van een elleboogstootje, niet een vreselijke tackle, geen Dani-achtige kamikaze, wat blijft er over van anderhalf uur leugens in de strijd? Chips en beukennootjes. En een vrouw die verkleumd in de keuken staat te wachten om naar bed te gaan.

Vriendschappelijke voetbalwedstrijden moeten verboden worden. In de aanloop van de competitie kan het nog. Maar na de thriller Ajax-PSV kun je niet meer met een potje pingpong komen. Zeker het Nederlandse voetbal kan dat niet hebben. Het is in de nationale competitie al gedegradeerd tot kunst van slaapwandelaars.

Van het getiktak op het middenveld weten we alles. Wek dan niet de illusie dat Frank de Boer in het buitenland meer zal laten zien. Wacht gewoon tot het jaar 2000. Je kunt na een schimmenspel niet ijzerenheinig blijven zeggen: het was nuttig en leerzaam. De bondscoach zei het toch. Het zijn woorden die niet passen in de mond van Frank Rijkaard. Hij spreekt ze uit als filantroop, niet als coach. Wat zouden Van Nistelrooy, Talan en Mols hem nog kunnen leren? Dat ze goed in de groep liggen? Lieve jongens liggen altijd goed in de groep.

Zou de warmbloedige bondsvoorzitter Jeu Sprengers zich in Gelsenkirchen geergerd hebben aan het knapenkoorgedrag van spelers en supporters? En dacht hij: effe een vuurpijltje afschieten? Sprengers zocht in elk geval nog wel de provocatie.

Reagerend op het bericht dat er bij Milan een justitieel onderzoek gaande is naar belastingontduiking van onder meer Frank Rijkaard zei de christelijke Limburger: “Indien het tot een veroordeling komt zal de KNVB overwegen het contract met de bondscoach te verbreken.' Volgens Sprengers zou de samenwerking dan op ethische gronden beeindigd moeten worden. Want een bondscoach heeft een voorbeeldfunctie. Sprengers was wel heel gehaast met zijn ethisch reveil.

Die Limburgers.

Bij mijn weten zijn ze even gespecialiseerd in belastingontduiking als in vergevingsgezindheid van God. Nog nooit heb ik een Limburger publiek horen pleiten voor fiscaal civisme. En als ik Jeu Sprengers zie, moet ik altijd denken aan de staatsverlaters in Brasschaat: de enige plek waar je Nederlanders kunt treffen die zo rond zijn als een ton. Ze eten zich dood, op kosten van de fiscus. Ik mag graag naar Jeu kijken, vooral als hij met oranjepruik staat te dansen tussen de sponsors van de KNVB. Zijn hart is zeker even groot als dat van wijlen de Zangeres zonder Naam. Een man dus voor avondlijke uren bij de open haard. Als de Cheval Blanc weent aan de rand van het glas. Maar hij moet wel blijven wie hij is: bourgondisch genereus, een liefhebber van spijs en drank, een lobbes. Met morele hoogstandjes brengt hij zijn vrienden alleen maar in de war.

Het is typerend voor de KNVB van Jeu Sprengers dat de stoel van Rijkaard bij het minste gerucht over malversaties of ander onheil aan het wankelen wordt gebracht. Ook daarom mag de jonge bondscoach zich niet meer laten verleiden tot het spelen van vriendschappelijke wedstrijden. Aan dit spektakel kan hij geen verweer laat staan enige autoriteit ontlenen. Rijkaard kan zichzelf niet bewijzen in wedstrijden die er niet toe doen. Jeu Sprengers gehoord hebbende zou hij moeten weten dat in Zeist nog steeds bonzen rondlopen die hem slechts met de grootste tegenzin het voordeel van de twijfel gunnen.

Zou een Cheval Blanc helpen?

    • Hugo Camps