Architectuur

Het is toch ongelooflijk dat nog steeds architecten de erkende regels van de bouwkunst aan hun laars lappen 'De vorm wint het van het gebruik' (NRC Handelsblad, 18 november). Een trap die, zoals bij de Rotterdamse 'Koopgoot', 'niet lekker loopt' is stomweg fout ontworpen. Sinds de tijd van de Grieken is de bij de menselijke pas-lengte behorende 'steek' van trappen bekend en iedere bouwkundige tekenaar vindt in zijn tabellen en normen de erkende hoogtes en dieptes van traptreden. Alleen de heren architecten ontwerpen nog voor het oog en niet voor het gebruik. Waarom het wiel steeds weer opnieuw uitvinden? Het is alsof een ingenieur op een auto vijfhoekige wielen toepast, omdat hij het optische effect hiervan zo mooi vindt!

Nederland zit vol met slechte voorbeelden van trappen in openbare en particuliere gebouwen. Denkt u maar eens aan de vreselijke podiumtrap van de Grote Zaal van het Concertgebouw. Maar het kan ook anders. Op het vliegveld van Schiphol zijn alle trappen en hellingbanen volgens de internationaal erkende maatvoeringen aangelegd en iedereen vindt ze 'lekker lopen'.

    • Christian Von Klösterlein