Adviseur Starr stapt op, hekelt partijdigheid

De adviseur voor ethische zaken van de Amerikaanse onafhankelijke aanklager Kenneth Starr is gisteren uit protest afgetreden. De adviseur de Democratische jurist Sam Dash, vindt dat Starr donderdag niet had mogen getuigen voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden die het impeachment-onderzoek tegen president Clinton leidt.

Dash, die tijdens het Watergate-schandaal de voornaamste raadsman was van de Senaatscommissie voor Justitie, schreef in zijn ontslagbrief: “Tegen mijn dringende advies heeft u besloten een uitnodiging te accepteren om te verschijnen voor de commissie van Justitie van het Huis en op te treden als uitgesproken pleitbezorger van de stelling dat het bewijsmateriaal laat zien dat de president misdrijven pleegde die impeachment rechtvaardigen.' Volgens Dash moet een onafhankelijke aanklager zich beperken tot het presenteren van informatie, en conclusies overlaten aan het Congres.

Voor Starr is het vertrek van Dash een tegenvaller. Omdat Dash zowel bij Democraten als Republikeinen gezag geniet, verleende zijn positie in het kantoor van Starr de veel bekritiseerde aanklager op cruciale momenten geloofwaardigheid. Dash speelde onder meer een belangrijke rol bij het overhalen van Monica Lewinsky om haar medewerking aan het onderzoek van Starr te verlenen.

Starr zei dat hij het vertrek van Dash betreurde en prees zijn voormalige adviseur. “Hij is een man van beginselen. Ik respecteer hem. Ik bewonder hem.' Dash schreef in zijn brief:“Mijn besluit om op te stappen heeft helemaal niets te maken met de vele ongefundeerde en slecht geinformeerde aanvallen op je gedrag als onafhankelijk aanklager.' Volgens Dash hebben Starr en zijn staf zich “integer en professioneel' gedragen.

Niettemin haastten Democraten in het Congres zich om hun eigen draai aan het besluit van Dash te geven. “Dit is het laatste woord van een reus van het Amerikaanse recht over de methoden, motieven en ethiek van Ken Starr', zei Jim Jorden, woordvoerder van de Democraten in de commissie voor Justitie in het Huis. De commissie heeft vier nieuwe getuigen voor hoorzittingen gedagvaard.