Advieswerk reddingsboei Arcadis

Het natte weer vormde voor ingenieursbureau Arcadis een van de redenen voor een reorganisatie. Het bedrijf uit Arnhem wil zich nu nog nadrukkelijker gaan richten op advieswerk.

Arcadis wordt hardnekkig achtervolgd door problemen met de uitvoeringsactiviteiten. Deze week maakte de top van het Arnhemse ingenieursbureau bekend dat de resultaten over het derde kwartaal, mede als gevolg van het natte weer van de afgelopen maanden, sterk tegenvallen. Als gevolg daarvan moeten de vijf regiokantoren wat betreft personele structuur afslanken en moet er op stafniveau meer worden samengewerkt. Vijftig tot zestig arbeidsplaatsen worden geschrapt, de uitvoeringsactiviteiten in Duitsland en de Verenigde Staten worden afgestoten.

Het personeel hoorde twee weken geleden voor het eerst de bevestiging van de geruchten die al een tijdje de ronde deden; de resultaten over het derde kwartaal vallen heel slecht uit. Deze week zijn er 'meetings' geweest op alle vijf de regiokantoren van Arcadis Realisatie, waar de directie de zaak uiteen heeft gezet. Kern van de zaak: de uitvoeringsactiviteiten, ondergebracht in Realisatie, doen het niet goed en worden in Nederland geconcentreerd. Het Duitse bedrijf Becker (producent van sportvloeren), dat in 1994 werd gekocht, wordt weer van de hand gedaan. Tot aan de jaarwisseling kunnen kopers zich melden, anders gaat het bedrijf met een omzet van 35 miljoen gulden gewoon dicht. Ook het Amerikaanse bedrijf dat vervuilde grond reinigt, wordt gesloten. In Nederland zelf moeten de regiokantoren van Realisatie goedkoper werken door staffuncties samen te voegen en door een plattere organisatie. In vier jaar moet de winstmarge van het complete bedrijf naar vijf procent.

De reorganisatie is geen onverstandige zet, meent een analist. “Het is conform de strategie die het bedrijf al eerder bekendmaakte: concentratie op de adviespraktijk.

Dat is minder cyclisch en biedt bovendien een hogere marge. Nu is het wachten tot blijkt of dit beleid zich kan bewijzen. Ik raad mijn klanten vooralsnog aan geen aandelen Arcadis te kopen.'

De vraag dient zich aan of de top van het ingenieursbureau, met een kleine 7.000 werknemers en een omzet van 1,3 miljard gulden, het slechte weer heeft aangegrepen om het veranderingsproces te kunnen versnellen. Waarschijnlijk wel, zegt regiomanager A. Sikken van Arcadis Realisatie Noord in Assen. “Het bedrijf is al een tijdje bezig met aanpassingen. Door dergelijke incidenten krijgt de top de neiging problemen versneld aan te pakken.' De overvloedige regenval heeft evenwel geen effect gehad op de resultaten van Sikkens vestiging - toch in dat deel van het land waar veruit de meeste regen is gevallen. “Wij hebben een hartstikke goed derde kwartaal gedraaid. We hebben de targets gehaald en zijn op een winstmarge van boven de vijf procent uitgekomen. Ondanks het slechte weer, ja. Daar zit inderdaad iets tegenstrijdigs in.'

Sikken wil het niet hardop zeggen, maar de problemen in Nederland worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door twee regio's: Zuiden en Midden. “Wij groeien goed. Zuid en Midden zijn de zwakkere regio's. We zijn al een paar jaar aan het veranderen, in die twee regio's is dat minder goed gelukt.' Op de vraag of dat ligt aan het management of aan onvoldoende markt, zegt Sikken dat het in ieder geval niet aan de markt ligt: “Er is voldoende te doen.'

Op dit moment vindt Sikken het besluit van de top een goede keuze. Toch maakt hij zich zorgen over de toekomst. Want, zo zegt hij, als Realisatie uitsluitend Nederlands blijft, zal het binnen het concern op termijn sterk onder druk komen te staan.

“Arcadis als bedrijf internationaliseert. Als Realisatie niet binnen een tot twee jaar opnieuw in het buitenland aan de slag gaat, verslechtert de positie in het totale bedrijf. Daar willen we met de directie over praten.' Er moeten dan betere keuzes gemaakt worden dan in 1994, toen Becker werd overgenomen. “De Duitse markt is heel erg moeilijk. Men verwachtte synergie en toegevoegde waarde voor de Nederlandse markt. Die verwachtingen zijn niet bewaarheid. Dat zou je achteraf een fout besluit kunnen noemen.'

Volgens analist M. Aupers van Rabo Securities zijn de mislukkingen met Realisatie mogelijk te wijten aan het “ambtelijke verleden van Arcadis'. Begin jaren tachtig was het toenmalige Heidemij een zo goed als failliet staatsbedrijf.

    • André Ritsema