Zelf chocolade- letters versieren; Chocoletter- tentoonstelling in Tilburg

Heel lang geleden, in de Middeleeuwen, strooiden sommige moeders papieren lettertjes in de pap. Ze hoopten dat hun kinderen daar slimmer van zouden worden. Maar een letter van chocola werkt vast beter. In Tilburg tegenover het station, is een museum vol letters.

Het Scryption heet het en je kunt er kroontjespenletters, leesplankjesletters, typemachine- en computerletters zien. En chocoladeletters, sinds kort. Je komt op een speciale tentoonstelling te weten hoe chocola wordt gemaakt, en hoe chocoladeletters. Je kunt er cacaobonen zien uit verschillende landen cacaoboter proeven en voelen hoe fluwelig zacht cacaopoeder is.

Waarom doet Sinterklaas eigenlijk een letter en niet bijvoorbeeld een cijfer in je schoen? Volgens het Scryption word je van lezen en letters slim, net als de Middeleeuwse moeders dachten. En niemand eet zijn chocoladeletter op zonder 'm eerst even te lezen.

De eerste letter van iemands naam is heel belangrijk. Als je verliefd bent, kerf je de voorletter van je droomprins (of prinses) in een boom. Het is net of de geliefde persoon door die ene kale voorletter op te schrijven of uit te snijden, al iets dichterbij is. Sinterklaas houdt van iedereen en maakt daarom iedereens voorletter van chocola. Hij maakt ze ook allemaal even zwaar. Toch lijkt het erop dat je beter Magdalena of bijvoorbeeld Wilfed kan heten, dan iets wat begint met een saaie rechte letter zoals de i of de j. De chocolade-k, de -l en de -t breken het vaakst.

Op de Tilburgse tentoonstelling zijn twee kamers nagemaakt. Je kunt door het raam naar binnen kijken. De ene is de nagebouwde letterbakkerij van Sinterklaas. Een Zwarte Piet-pop spuit vloeibare chocola uit een puntzak in een lettervorm. Aan de muur hangen pepernotenbakplaten. De andere kamer heeft niets met chocola te maken, maar is wel leuk. Voor een open haard staan vijf sprookjesschoenen. Je moet zeggen welke schoen bij de Gelaarsde Kat hoort, welke bij Assepoester en welke bij Aladin. Zo zijn er nog veel meer opdrachten te doen op de tentoonstelling.

Wie dat allemaal achter de rug heeft, kan naar een chocoladeletterwerkplaats. Voor twee gulden koop je een letter om te versieren. Je smelt het bovenste laagje van de letter en plakt daar dan hagelslag in allemaal kleuren op, vormpjes van cocosbrood en suikerballetjes. Misschien kun je de letter daarna in je schoen doen. Zoiets moois heeft Sint Nicolaas nog nooit gezien.

P.S.: Wie als Zwarte Piet verkleed komt, mag gratis het museum in.

    • Judith Eiselin