Verkeersvliegers: veiligheid Schiphol in geding

Veiligheid is het kind van de rekening in de discussie over Schiphol. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) in reactie op het besluit van Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) om de Buitenveldertbaan 's nachts te sluiten bij harde wind. De VNV heeft haar per fax gewaarschuwd voor de gevolgen van de beslissing. Bij een harde wind uit het zuidwesten, westen of noordwesten is de Buitenveldertbaan volgens de vliegers juist het meest geschikt om te landen. Het besluit van Netelenbos strookt niet met de internationale regels en aanbevelingen te aanzien van baangebruik. Dat was ook al het geval met de tot voor kort gehanteerde limieten. Het was een van de belangrijkste oorzaken van het ongeval met de Transavia B757 vorig jaar, zo stelt de VNV. (ANP)