Van Gogh verkocht voor 135 miljoen; Op twee na duurste doek

Het schilderij Zelfportret zonder baard (1889) van Vincent van Gogh heeft op een veiling bij Christie's in New York 71,5 miljoen dollar (135 miljoen gulden) opgebracht. Daarmee is het schilderij, dat als Van Goghs laatste zelfportret wordt beschouwd, het op twee na duurste kunstwerk ooit.

Het duurste is Van Goghs Portret van Dr. Gachet dat in 1990 voor 82,5 miljoen dollar werd verkocht, het op een na duurste Renoirs Au moulin de la galette dat in hetzelfde jaar 78,1 miljoen dollar opbracht.

Het schilderij, het laatste zelfportret van Van Gogh dat nog in prive-bezit was, werd voor het laatst geexposeerd in 1987 in New York. Daarvoor was het verscheidene malen in Europa te zien, het laatst in 1959 in het Petit Palais in Parijs. Het hing niet op de grote overzichtstentoonstelling in het Amsterdamse Van Gogh Museum. In Nederland was het alleen te zien in de jaren 1905 en 1906, onder meer in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Vooraf had Christie's de prijs voor het 41 bij 33 centimeter metende schilderij ingeschat op een bedrag tussen de 20 en 25 miljoen dollar. Twee anonieme bieders, een die via de telefoon bood en een ander die via een vertegenwoordiger in de zaal aanwezig was, dreven de prijs echter in minder dan tien minuten op tot bijna het drievoudige. Toen het werk werd afgehamerd barstte de zaal in applaus uit.

Deze enthousiaste reactie was vooral toe te schrijven aan het feit dat het Zelfportret een uitzondering was op de matte stemming die de afgelopen weken heerste op de veilingen van zowel Christie's als Sotheby's.

Belangrijke werken van Cezanne, Renoir, Matisse en Jasper Johns werden niet verkocht, andere werden afgehamerd onder de verwachte prijs. Een van de uitzonderingen was het schilderij Zwart kasteel van Cezanne, dat 11,5 miljoen dollar opbracht (22 miljoen gulden) terwijl het op 10 miljoen dollar was geschat. Ook het werk van de Belgische schilder Rene Magritte deed het goed bij Christie's. Zijn Les valeurs personnelles werd voor 7,15 miljoen dollar gekocht door het San Francisco Museum of Modern Art. Zijn Le fils de l'homme, een van dezelfportretten waarop hij een bolhoed draagt en een groene appel voor zijn gezicht heeft, bracht 5,3 miljoen dollar op.