Turks kabinet gaat vallen

Temidden van de diplomatieke crisis met Italie over de uitlevering van de PKK-leider Ocalan, maakt de Turkse oppositie zich op de minderheidsregering van premier Yilmaz naar huis te sturen voor haar aandeel in corruptieschandalen.

Gisteren stemden 311 van de 550 afgevaardigden in het Turkse parlement ervoor om woensdag een motie van wantrouwen in stemming te brengen. “De regering-Yilmaz is op sterven na dood', luidt de uitleg vanmorgen in vrijwel alle Turkse kranten. Er bestaat nauwelijks nog twijfel dat de regering - de vijfde sinds 1995 - volgende week daadwerkelijk moet aftreden.

De crisis is het gevolg van de weigering van de Republikeinse Volkspartij (CHP) van Deniz Baykal om premier Yilmaz nog langer vanuit het parlement te steunen. Baykal claimt dat de premier en enkele ministers van nabij betrokken zijn bij corruptieschandelen, in het bijzonder de privatisering van een Turkse staatsbank onder druk van de ultra-nationalistische mafia. Yilmaz brengt daartegen in dat hij juist heeft geprobeerd om het staatsapparaat van de mafia te zuiveren en dat hij om die reden heeft geIntervenieerd bij de verkoop van Turkbank aan Kormaz Yigit, een vooraanstaande zakenman die banden heeft met ten minste een mafiabaas. “De mafia zal blij zijn met het naar huis sturen van deze minderheidsregering', aldus Yilmaz.