Tour des Bourses

De vorming van een pan-Europese effectenbeurs is een stapje dichterbij nu Milaan, Madrid en Parijs willen deelnemen aan de beursalliantie van Londen en Frankfurt. Parijs was enkele maanden geleden nog woedend over de plannen van de Britse en Duitse beurs, maar wil nu ineens van de partij zijn. Afgelopen voorjaar werd de gang naar een pan-Europees handelsplatform nog plenair besproken. Begin juli bleek dat Londen en Frankfurt stiekem samen een beurstandem hadden gebouwd. Wie achterop wil springen, mag zich melden, leek het uitgangspunt van de beurzen. Maar wij alleen bepalen waar we heen fietsen.

“Verraad', riep de Franse beurspresident Jean-Francois Theodore over het initiatief van de `LonFurt'-wielerploeg. De trotse Theodore stelde een eigen alliantie voor. Wie mee wil fietsen mag het zeggen, leek zijn tegenbod. Theodore bleef eenzaam rondjes fietsen. Niemand reageerde. Woensdag maakten de beurzen van Madrid en Milaan kenbaar zich te willen aansluiten bij de Brits-Duitse alliantie. De Benelux-beurzen hadden al hun steun betuigd.

Theodore heeft zijn plan voor een alternatieve beursalliantie nu maar opgegeven. Gisteren verstuurde hij een uitnodiging naar de presidenten van acht Europese beurzen, inclusief Londen en Frankfurt. Vrij vertaald staat er in: “Jullie zijn allemaal van harte welkom om bij mij thuis te komen praten.' Volgens de effectenbeurs van Parijs is dit “de eerste formele bijeenkomst om te komen tot een handelsplatform'. Theodore springt niet alleen achterop de beurstandem maar grijpt ook direct naar het stuur.

    • Sjouke Rijper