Talibaan: geen bewijzen tegen Bin Laden

De moslim-fundamentalistische Talibaan, die het grootste deel van Afghanistan beheersen, hebben gezegd dat er geen enkel bewijs is voor de wereldwijde verdenkingen tegen de Saoedische miljonair Osama bin Laden.

Bin Laden is “een man zonder schuld', zo lieten de Talibaan vanmorgen weten. De verklaring is zeer omstreden, omdat de Verenigde Staten Bin Laden, een wereldwijd gezochte terrorist, nog steeds als vijand nummer een beschouwen. Bin Laden is een Saoedische miljonair die ervan verdacht wordt een terreurcampagne tegen de Westerse wereld, en met name de Verenigde Staten, te financieren.

Na drie weken onderzoek verklaarde de Afghaanse opperrechter Noor Mohammed Saqib dat de beschuldigingen aan het adres van Bin Laden niet berusten op enige grond. “Amerika heeft geen bewijs kunnen leveren', aldus Saqib. Washington was door de Talibaan opgeroepen bewijsmateriaal te leveren. De Amerikaanse regering heeft dit niet gedaan, omdat ze de moslimfundamentalisten niet erkent als de wettige regering van Afghanistan.

Bin Laden leeft al enkele jaren in Afghanistan met instemming van de Talibaan, die circa 90 procent van het land controleren en een extreem moslim-fundamentalistisch bewind voeren.

Een rechtbank in de Verenigde Staten heeft de Saoedische miljonair in verband gebracht met de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania op 7 augustus. Hierbij kwamen 224 mensen om het leven. Twee weken geleden loofde Washington een beloning uit van vijf miljoen gulden voor de Saoedische miljonair, het hoogste bedrag ooit voor een internationaal gezochte crimineel.

Het Witte Huis liet in een reactie weten “dat Bin Laden een bewezen bedreiging vormt voor de nationale belangen van de VS en dat wij ons blijven inspannen om zijn terroristische netwerk te ontmantelen en hem en zijn medeplichtigen voor de rechter te brengen'.

In augustus voerden de VS reaketaanvallen uit op vermeende trainingskampen van Bin Laden in het oosten van Afghanistan. 26 mensen werden gedood, maar Bin Laden bleef ongedeerd. (AP)