Suriname in greep staking

Paramaribo lag er gisteren verlaten bij als gevolg van een staking in winkels, banken, kantoren en scholen. De acties, die gericht zijn tegen het economische beleid de regering-Wijdenbosch, gaan vandaag door.

In het centrum van Paramaribo waren gisteren nagenoeg alle bedrijven en winkels gesloten. De centrale markt ging wel open, maar groentenverkopers kwamen niet opdagen. Ook veel ambtenaren bleven thuis. Aanvankelijk was het verkeer even druk als normaal, later werd dat minder.

Surinamers zijn om verschillende redenen in actie gekomen tegen de regering-Wijdenbosch. De vakbonden eisen een salarisverhoging van honderd procent om tegemoet te komen aan de snel stijgende prijzen van het levensonderhoud. Anderen, zoals vakbondsleider en oppositiepoliticus Fred Derby, willen de regering “op democratische wijze' ten val brengen. Derby zei gisteren dat de respons op de stakingsoproep bewijst dat de regering haar greep op het land verliest.

Volgens de Surinaamse staatzender STVS was de staking tot dusver een mislukking. De zender liet beelden zien van drukke bedrijvigheid in Paramaribo. Volgens de stakingsleiding heeft de regering aanhangers opdracht gegeven rondjes te rijden om de indruk te wekken dat de acties mislukt zijn. Daarvoor zouden taxi's en bussen zijn ingehuurd.

President Wijdenbosch liet gisteren weten dat hij “het hoofd koel houdt'. Hij wilde niet op de acties reageren.