Priem hoort maandag uitslag van beroep, Moors niet naar huis

Het hoger beroep van TVM tegen de beperkte bewegingsvrijheid van ploegleider Cees Priem is uitgesteld tot maandag. Volgens advocaat Joost van Mierlo van TVM heeft de Franse justitie procedurefouten gemaakt die een nadere afweging van de dopingaffaire rechtvaardigen. Verzorger Jan Moors van TVM kreeg gisteren in Reims te horen dat hij maandag zeker niet naar huis mag.

Priem en Moors reageerden teleurgesteld dat ze hun hotel in Reims voorlopig niet mogen verlaten. Priem verwees naar zijn prive-omstandigheden in het Zeeuwse Wemeldinge. Zijn zoon zou zich niet kunnen concentreren op school en de HEAO-opleiding wellicht moeten afbreken. Moors had gehoopt dat hij binnenkort in Nederland aanwezig kan zijn bij een medische ingreep die zijn echtgenote moet ondergaan. De Franse justitie zag geen reden Moors tijdelijk naar huis te sturen. Vorige maand kreeg de verzorger evenmin toestemming om de begrafenis van zijn schoonvader bij te wonen.

Priem en Moors verblijven al bijna vier maanden in Noord-Frankrijk. Zij zijn in afwachting van de bevindingen van onderzoeksrechter Odile Madrolle, die sinds maart '98 is belast met de dopingzaak TVM. Zij doet onderzoek naar de gevonden ampullen EPO die dit voorjaar in de auto van ploegarts Andrei Michailov zijn gevonden. De Russische dokter van TVM zit in de gevangenis in Reims. Het hoger beroep in de zaak-Michailov werd vorige week afgewezen.

De afwijzing en het uitstel van het hoger beroep heeft vermoedelijk verband met de nieuwe anti-dopingwet die het Franse parlement juist gisteren heeft goedgekeurd. De Franse sportminister Marie-George Buffet heeft verscherpte maatregelen aangekondigd bij haar strijd tegen doping. Buffet weet zich gesteund door de publieke opinie in Frankrijk, waar afgelopen zomer grote opschudding ontstond bij de zaak-Festina. Renners en begeleiders van deze wielerploeg bekenden in georganiseerd verband dope te verhandelen en te gebruiken.

Bij TVM heeft geen enkele betrokkene gebruik van dope toegegeven. Volgens Michailov waren de gevonden ampullen EPO bestemd voor een kinderziekenhuis in Moskou.

Moors zegt niets af te weten van de verboden middelen die zijn gevonden in zijn hotelkamer in het Zuid-Franse Pamiers. Priem zegt van de hele zaak niets te begrijpen. “Ik weet niet waarom we hier moeten blijven. We zijn nog niet een keer ondervraagd sinds we van de gevangenis naar een hotel zijn verplaatst. Ik heb voorlopig weinig hoop. Dan kan het alleen maar meevallen.'