Oprichter Qwest slaat munt uit elk bedrijf

Miljardair Phil Anschutz houdt van risico's, want ze leveren hem winst op. Elke onderneming die hij begint zet hij om in goud. Qwest, een telecommunicatiebedrijf uit Denver, Colorado, ontstond nadat Anschutz in 1995 de spoorwegmaatschappij Southern Pacific verkocht aan Union Pacific voor 5,4 miljard dollar.

In plaats van te gaan rentenieren, bedong hij dat hij de graafrechten langs de spoorlijn kreeg. Anschutz begon glasvezelkabel aan te leggen en heeft dit inmiddels opgebouwd tot het meest hoogwaardige glasvezelnet - dertigduizend kilometer - in de VS.

Vorig jaar ging Qwest naar de beurs en de koers van de aandelen ontwikkelt zich voorspoedig. Anschutz zelf is inmiddels ongeveer 7 miljard dollar waard. Hij bleek vorig jaar in staat om Joseph Nacchio bij de Amerikaanse telecomgigant AT&T weg te halen om bestuursvoorzitter te worden. Nacchio was gepasseerd voor de toppositie bij het telecombedrijf en zag tot verrassing van vriend en vijand wel iets in het Qwest-avontuur. In zijn kielzog kwamen andere topmanagers mee.

Qwest bouwt een glasvezelnetwerk met een enorme capaciteit. Midden volgend jaar is een netwerk klaar dat 125 grote Amerikaanse steden verbindt. Elk van de 48 glasvezeldraden in de kabel kan 500.000 telefoongesprekken aan. Qwest verhuurt de kabels aan telefoonmaatschappijen, grote bedrijven en exploiteert zelf Internettelefoon.

Eerder dit jaar kocht Qwest de telefoonmaatschappij LCI voor 4,4 miljard dollar in aandelen, waardoor het nu tot de grotere telefoonmaatschappijen behoort. Dat is niet slecht voor een bedrijf dat vorig jaar een omzet had van slechts 696 miljoen dollar.

De beurswaarde van Qwest staat inmiddels op 14 miljard dollar, wat het bedrijf ruimte geeft voor grote transacties. Deze zomer zette Qwest al een eerste stap in Europa door de overname van het Nederlandse bedrijf EUnet voor 150 miljoen dollar. Dit jaar komt de omzet van Qwest mogelijk uit op 1,9 miljard dollar bij een verlies van honderden miljoenen dollars.

Dat verlies houdt nauw verband met de kosten van gepleegde overnames, waarvoor het bedrijf in het tweede kwartaal een nettoverlies bekendmaakte van 876 miljoen dollar.

Exclusief de overnamekosten zou het verlies 15,6 miljoen dollar hebben bedragen. Afgelopen kwartaal leed Qwest een nettoverlies van 5 miljoen dollar.

    • Lucas Ligtenberg