Lachen om Bill Gates

Microsoft en Justitie hebben achter het hekje allebei een grote tafel waar zeven man aan zitten. Stapels documenten liggen voor ieders neus. Verder zijn er thermoskannen met water, Kleenex, en bij Microsoft een grote zak zuurtjes. Een groot videoscherm en een aantal kleinere monitors zijn langs de kant opgesteld. Daar zitten ook de notulisten en rechtbankmedewerkers die de elektronische apparatuur bedienen.

De dag begint goed, want Bill Gates wringt zich in een opgenomen video in allerlei bochten. Er wordt veel en hard gelachen.

Citaat van Gates uit januari 1996: “Het winnen van Internet-browser marktaandeel is een zeer, zeer belangrijk doel voor ons.'

Stephen Houck (justitie): “Herinnert u zich dat u dit heeft geschreven?' Bill Gates (Microsoft): “Nee.' Houck: “Maar u heeft het geschreven.' Gates: “Dat zal wel.'

Houck: “Welke andere browsers waren er op dat moment?' Gates: “Dat weet ik niet.' Houck: “Wat dacht u toen u dit schreef.' Gates: “Dat weet ik niet meer.'

Houck: “Weet u wat u bedoeld zou kunnen hebben?' Gates: “Nee.' Houck: “Dus u weet niet meer wat u dacht toen u het schreef en u herinnert zich niet wat u bedoelde?' Gates: “En evenmin dat ik het schreef.'

Houck: “Over welke niet van Microsoft afkomstige browsers maakte u zich in januari bezorgd?' Gates: “Ik weet niet wat u bedoelt met `bezorgd'.' Houck: “Wat snapt u niet aan `bezorgd'?' Gates: “Is er een document waarin het wordt gebruikt?' Houck: “Kent u de betekenis van het woord `bezorgd' in de Engelse taal?'