KPN begint nieuw bedrijf met Qwest; Omzet bij start 750 mln

KPN en het snelgroeiende Amerikaanse Qwest gaan samenwerken. Onder de naam KPNQwest beginnen zij een onderneming die in Europa een hoogwaardig netwerk aanbiedt waarover klanten data- en telefoonverkeer kunnen afwikkelen.

Dat is gisteren bekendgemaakt. Het nieuwe net met hoge capaciteit is gebaseerd op Internet-technologie (het zogeheten IP-protocol) een standaard die behalve voor Internetverkeer ook een grootse toekomst wordt voorspeld in de transmissie van bijvoorbeeld telefoongesprekken of videobeelden over een netwerk. Beide partners nemen voor vijftig procent deel in de joint venture. Als KPNQWest begin volgend jaar van start gaat zullen er 700 mensen werken. Zo'n 500 van hen zijn afkomstig van Internet-aanbieder en Qwest-dochter EUNet en 200 van KPN Telecom. De omzet van KPNQwest zal naar verwachting in 1999 400 miljoen dollar (zo'n 750 miljoen gulden) bedragen en jaarlijks 40 procent groeien.

De nieuwe combinatie zal haar diensten verlenen aan telecommunicatiebedrijven (waaronder Internet-aanbieders) en andere ondernemingen. Volgens KPN-bestuursvoorzitter Wim Dik wil dit niet direct zeggen dat KPNQwest zal gaan concurreren met Unisource. Unisource is een internationale alliantie van KPN, waarin de participanten (KPN, Swisscom en Telia) een meerderheidsbelang te koop aanbieden. De markt waarop KPNQwest en Unisource opereren zou daarvoor te groot zijn. “We kunnen allebei als de hel floreren en elkaar in de markt nooit tegenkomen', aldus Dik.

KPN en Qwest brengen in de gezamenlijke onderneming activa onder ter waarde van 700 miljoen dollar. Wat betreft KPN gaat het daarbij om het zogenoemde EuroRings, een netwerk van glasvezelkabels dat in aanbouw is. KPN heeft 2.500 kilometer glasvezelkabel gelegd. Dat moet uiteindelijk 11.000 kilometer worden, zodat dertig Europese steden bereikbaar zijn. Met de aanleg van de eerste 3.500 kilometer glasvezel is een half miljard gulden gemoeid.

QWest brengt in de combinatie de Internet-aanbieder EUNet onder. Qwest heeft EUNet in april 1998 overgenomen. Dit bedrijf levert Internetdiensten aan 84.000 klanten. In totaal verzorgt EUNet Internetdiensten op een kleine 500.000 werkplekken in Europa. Daarnaast zullen Qwest en KPN in de gezamenlijke onderneming capaciteit op transatlantische kabels onderbrengen die het mogelijk maakt zeer grote hoeveelheden telecommunicatieverkeer naar de VS te transporteren. Beleggers zijn enthousiast; gisteren won het aandeel KPN vier procent.