Koerden opgepakt in Turkije

Honderden aanhangers van de pro-Koerdische HADEP-partij, van wie een deel in hongerstaking was uit protest tegen de arrestatie van de leider van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), Ocalan, in Italie, zijn gisteren her en der in Turkije opgepakt. Maar er wordt nu ook gewaarschuwd dat de zaak-Ocalan niet mag leiden tot een polarisatie tussen Koerden en Turken.

Onder de arrestanten bevindt zich HADEP-voorzitter Murat Bozlak, die recentelijk uit de gevangenis werd ontslagen. De arrestanten worden ervan beschuldigd een gewapende organisatie te ondersteunen. De blijken van aanhankelijkheid van Koerden in Turkije aan Ocalan stuiten op fel verzet van de Turkse bevolking, die juist meent dat hij door Italie aan Turkije moet worden uitgeleverd. Ze stellen hem persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van zeker 30.000 mensen gedurende de guerrilla-oorlog in de afgelopen 15 jaar in het Koerdische zuidoosten van Turkije. De arrestatie van de HADEP-aanhangers leidde in sommige steden tot felle gevechten tussen hen en woedende Turkse burgers.

Aan de andere kant riep de linkse krant Cumhuriyet op tot `common sense', terwijl de moslim-fundamentalistische krant Yeni Safak de lezers voorhield zich te “hoeden voor Apomania'. Apo is de bijnaam van Ocalan. Provocaties van ultra-nationalisten kunnen gemakkelijk leiden tot sociale hysterie, aldus het dagblad.

Die angst wordt gedeeld door burgerorganisaties in Turkije en de dialooggroep, een `denktank' bestaande uit vertegenwoordigers van alle partijen in het Turkse parlement. De groep houdt zowel de regering als de bevolking voor vooral het hoofd koel te houden.