INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN De koersen op de London Stock Exchange zijn vanochtend met 1,3 procent gestegen. De FTSE-index steeg naar 5674 punten, het hoogste niveau sinds 24 augustus. Volgens handelaren is beurs begonnen aan een eindejaarsrally. De bankensector was ook vandaag veruit het populairst bij beleggers. Barclays en HSBC stegen ieder ruim 3 procent. Het aandeel in olieconcern BP verloor waarde door speculaties in de markt over mogelijke verkoop van BP-aandelen door Kuwait Investment Office (KIO).

FRANKFURT Ook in Duitsland stegen de koersen vanochtend. De DAX-index steeg 1,5 procent naar 4876,24 punten. De koers van het metaalbedrijf Metalgesellschaft steeg met twee mark naar 24,90 mark na gunstige jaarcijfers. Aandelen in autofabrikanten stegen onder invloed van een hogere dollar. DaimlerCrysler steeg 2,5 procent, BMW 1,9 procent en Volkswagen 1,1 procent. Beleggers en handelaren kijken uit naar een toespraak van de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenpan. Hij zal vanmiddag via een audiovisuele verbinding het Europese Banken Congres toespreken. Ook de Duitse centrale-bankpresident Hans Tietmeyer en ECB-president Wim Duisenberg zullen hier spreken.

PARIJS De aandelen van het concern Vivendi (onder meer waterzuivering, bouw, energie) was op de Franse beurs een sterke stijger. De koers steeg 3,13 procent door overname van de softwaretak van het Amerikaanse direct-marketingbedrijf Cendant. Net als gisteren waren ook vandaag de aandelen van de bank Societe Generale in trek. De bank, die de komende weken zal reorganiseren publiceerde vandaag goede kwartaalcijfers. Daar bovenop kwam dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers beleggers adviseerden dit aandeel te kopen. In reactie hierop steeg de koers 8 procent. De beursindex CAC-40 steeg vanochtend 1,57 procent naar 3765,08 punten. In bijna een week tijd is de Franse index bijna 200 punten gestegen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag fors hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 425,48 punten ( 3 procent) tot 14.779,94. De koerssprong was te danken aan plannen voor de vorming van een coalitie van de regerende Liberaal-Democratische Partij met de oppositionele Liberale Partij. Beleggers kregen daardoor hoop op extra belastingverlagingen.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kampte gisteren met uitermate lage omzetten. Kleine koersschommelingen konden de gemoederen niet in beweging brengen. De Dow Jones-index eindigde 14,94 punten hoger op 9056,05.

De handelaren hadden geen verklaring voor de rust op de beurs. Alleen in de Internet-fondsen was nog handel.

Het media- en amusementsfonds Time Warner mocht zich ook in grote belangstelling verheugen. Het concern kondigde aan zijn aandelen in tweeen te splitsen. Het is voor het eerst in zes jaar dat de aandelen worden gesplitst. Sindsdien de vorige splitsing van de aandelen is de koers met 260 procent gestegen.

De index van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq steeg 1,2 procent.