Hoe moeten we dan naar school?

Een groep meisjes staat giechelend te wachten op de stoptrein naar Rotterdam. Dik ingepakt, dikke rugzakken en leren schooltassen bij hun voeten. “Nou ja zeg, hoe moeten we dan naar school?' zegt Janneke van de Rij (14). Schoolgenoot Alexandra van Bergen (14) weet dat ze ook een bus naar Gouda kan pakken en dan een trein. “Of gaat die trein dan ook niet meer?'

Een aantal andere reizigers vangt het gesprek op. “Minder stoptreinen', briest Rene Puts (37). “Ik moet zo vaak buiten de spits om ergens heen. En hoe moet dat dan? Met allerlei bussen naar een afspraak? Dan kom ik zeker te laat, want het openbaar vervoer is nooit op tijd.'

Toch weet hij dat de Gouwenaren nog geluk hebben. Een neef van hem is in Friesland altijd aangewezen op zijn auto, omdat er helemaal geen trein rijdt. “Maar ja, daar zijn dan ook geen files.'

Bij station Nieuwerkerk aan de IJssel komt opnieuw een stroom reizigers de trein in. Het zijn voornamelijk scholieren. Ze vinden dat `Den Haag' zelf eens moet ondervinden hoe het is om op een leeg, winderig en koud station te wachten, omdat je nou eenmaal ouders hebt die je niet iedere dag naar school willen rijden. Kevin Gerrits (13): “Misschien kunnen ze ons allemaal een auto met chauffeur leveren.'

    • Titia Ketelaar