Haarhuis en Eltingh naar halve finale; Graf verslaat ook Seles

Paul Haarhuis en Jacco Eltingh hebben zich afgelopen nacht geplaatst voor de halve finale van het wereldkampioenschap dubbel. Het Nederlandse tennisduo won in Hartford, Connecticut, ook de tweede groepswedstrijd van de Franse combinatie Olivier Delaitre en Fabrice Santoro: 4-6, 7-5 en 7-5. Het laatste groepsduel, vandaag tegen de uitgeschakelde `Woodies' (de Australiers Mark Woodforde en Todd Woodbridge), gaat nergens meer om.

De tweede wedstrijddag in Hartford zat vol verrassingen. De nummers twee en drie van de wereld lieten zich uitschakelen. De Indiers Bhupathi en Paes leden hun tweede nederlaag, ditmaal tegen Stolle en Suk. De `Woodies' lieten zich verrassen door Ferreira en Leach en bleven ook op nul punten staan. Beide duo's verspeelden daarmee de kans Eltingh en Haarhuis op de wereldranglijst te passeren.

Eltingh (28), die na het WK stopt met tennissen, was blij dat hij als nummer een van de tenniswereld afscheid neemt. “Daar ga ik vanavond een biertje op drinken', zei hij. “En als we zondag ook nog de wereldtitel winnen geef ik mezelf een krat kado. Aan het eind van je laatste jaar de nummer een van de ranglijst zijn, is het mooiste dat er is. Mooier dan een wereldtitel. Ik weet dat het voor andere sporters raar klinkt, maar bij ons tennissers is dat nu eenmaal zo. En vooral dit jaar.'

Aangezien Haarhuis en Eltingh beiden vader werden, speelde het tennisduo dit jaar vijftien toernooien minder dan normaal. Toch waren de Nederlanders dit seizoen het meest succesvolle koppel. In Hartford spelen de wereldkampioenen van 1993 pas hun dertiende toernooi. Acht keer was er de hoofdprijs, ze verloren slechts vier keer.

Een van die nederlagen was eind oktober in de kwartfinales van Stuttgart tegen Delaitre en Santoro (3-6 en 3-6). De Fransen wonnen in de afgelopen zeven weken drie toernooien en kwamen naar Hartford als een van de favorieten. “Een link koppel', zei Haarhuis gisteren, nadat de Nederlanders met de schrik vrij waren gekomen. “Als we ze in de finale nog een keer tegenkomen, durf ik er geen geld op te zetten', zei Eltingh.

Zeventig minuten lang wees er helemaal niets op dat de Nederlanders gisteren wel eens zouden kunnen winnen.

Het stond 6-4 en 5-5 voor de Fransen, die domineerden en de Nederlanders frustreerden. “We waren een beetje down. Waren bang dat het net zo zou verlopen als in Stuttgart' zei Eltingh.

Bij 6-5 serveerde Delaitre. Een pracht-lob van Haarhuis, eindelijk een keer een netband die gunstig gezind was en het was 7-5 voor de Nederlanders. Haarhuis: “En daarna zijn we beter gaan spelen. Toen kregen we het gevoel dat we ze voor elk punt hard lieten werken.' Eltingh: “En aan het eind gaat de ervaring natuurlijk tellen'. Het was in de slotfase van de derde set opnieuw Delaitre die zijn zenuwen niet meer de baas bleef.

Steffi Graf lijkt niet te stuiten in haar overwinningstocht van de laaste weken. De Duitse veterane plaatste zich afgelopen nacht in New York ten koste van de als vijfde geplaatste Amerikaanse Monica Seles voor de halve finales van het Masters tennistoernooi voor vrouwen. De setstanden waren 1-6, 6-4 en 6-4.

Ook Irina Spirlea bereikte de beste vier. De Roemeense won met gemak van de eveneens ongeplaatste Belgische Dominique van Roost. De setstanden waren 6-2 6-3.