Guggenheim wil nog een museum in New York

Het Guggenheim Museum in New York werkt aan een plan voor een nieuw museum. Het gebouw, dat aan de Hudson zou moeten komen, wordt ontworpen door de architect Frank Gehry uit Los Angeles, die ook tekende voor het Guggenheim-museum in de Spaanse stad Bilbao. De Guggenheim-stichting wil het nieuwe museum inpassen in de inrichting van het voormalige havengebied aan de Hudson.

Dit ongeveer tweehonderd hectare grote terrein moet omgevormd worden tot het Hudson River Park. Volgens de New York Times wordt het gebouw de eerste grote verandering in de skyline van New York sinds de opening van het glazen New York Convention Center in 1986. Er zijn al twee Guggenheim-musea in New York.

Volgens ingewijden kan het Guggenheimmuseum op Pier 40 wel viermaal zo duur uitvallen als het museum in Bilbao, dat een jaar geleden geopend werd. Dat vergde een investering van 100 miljoen dollar. Het nieuwe gebouw moet de mogelijkheid bieden meer van de permanente collectie moderne kunst te laten zien en de afdelingen fotografie, architectuur en video flink uit te breiden.

Hoewel de gemeente New York nog niet is ingelicht over het plan, heeft Guggenheim-directeur Thomas Krens al financiers benaderd voor steun aan zijn project. Onder Krens' leiding, sinds 1987 heeft het museum `filialen' geopend in Bilbao en Berlijn. Krens heeft verder plannen voor Parijs en Salzburg en hij wil het aantal Guggenheim-vestigingen in Venetie met twee uitbreiden tot drie.