Geen treinen in grote delen van Europa

Het treinverkeer van en naar Nederland zal zondag en maandag ernstig ontregeld zijn door spoorwegstakingen elders in Europa. Het treinpersoneel van de Belgische, Franse, Luxemburgse, Griekse, Spaanse en Portugese spoorwegmaatschappijen staakt beide dagen uit protest tegen de verzelfstandiging van de spoorwegen. Het beleid van de Europese Unie is gericht op de privatisering van 5 procent van het goederenvervoer en van 25 procent van het passagiersvervoer in de komende tien jaar.

Door de stakingen rijden er geen internationale sneltreinen van, naar en via Belgie van zondagavond tien uur tot maandagavobd tien uur. De sneltreinen en nachttreinen van Amsterdam naar Brussel zullen niet verder dan Roosendaal gaan. Ook de treinen Maastricht-Luik, de Thalys Amsterdam-Parijs en de Eurostar Brussel-Londen rijden niet. Er is geen vervangend vervoer van Roosendaal of Maastricht naar Belgie.

In Frankrijk moeten reizigers tot en met dinsdagochtend rekening houden met ernstige verstoringen van het treinverkeer. In Luxemburg rijden maandag van negen uur tot elf uur 's ochtends geen treinen en in Spanje Portugal en Griekenland is de hele maandag geen treinverkeer.

In Nederland wordt niet gestaakt. Volgens de Federatieve Spoorweg Vakvereniging is hier het “politieke gevecht' over de verzelfstandiging al gevoerd. “In Nederland liggen we op dat terrein voor. Het heeft weinig zin om uit solidariteit klanten te gaan pesten', aldus een woordvoerder.