`Geen bewijs gifgas Bosnie'

De Amerikaanse regering gelooft niet dat de Bosnische Serviers in juli 1995 gifgas hebben gebruikt tegen vluchtende moslims. Wel is traangas gebruikt. Voor het gebruik van internationaal verboden chemische wapens bestaat echter geen geloofwaardig bewijs.

Dat heeft gisteren de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, James Rubin, gezegd in een reactie op een gisteren gepubliceerde studie van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De organisatie kwam op grond van een onderzoek tot de conclusie dat de Bosnische Serviers `mogelijk' chemische wapens hebben ingezet. Human Rights Watch gaf toe dat hard bewijs niet te leveren valt en vroeg om nader onderzoek. De organisatie concludeerde dat de Bosnische Serviers waarschijnlijk BZ hebben gebruikt, een gas dat hallucinaties en verwarring veroorzaakt, maar niet dodelijk is.

Rubin zei in zijn reactie dat “diverse teams van deskundigen' zich al eerder over beschuldigingen over het gebruik van chemische wapens hebben gebogen, maar dat nooit hard bewijs is gevonden, “en ik heb begrepen dat dat in deze studie [van Human Rights Watch] ook niet is gebeurd. We zullen het onderzoek natuurlijk bestuderen, maar tot nu toe is geen geloofwaardig bewijs gevonden dat gassen zijn gebruikt die vallen onder de controle van de Conventie over Chemische Wapens of de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens - met andere woorden: gassen de internationaal verboden zijn.'

Rubin voegde daaraan toe dat in de Bosnische oorlog wel gassen als traangas zijn gebruikt. “Maar die vallen niet onder de rubriek chemische wapens en zijn dus niet illegaal.' Human Rights Watch schrijft in het onderzoek dat de Amerikaanse regering de beschuldigingen over het gebruik van gifgassen heeft onderzocht, maar eventueel bewijsmateriaal achterhoudt om het vredesproces in Bosnie niet te schaden. Rubin sprak dat tegen: “We hebben heel wat verteld over wat er in Bosnie is gebeurd ook over de bloedbaden in Srebrenica. We hebben [op het punt van chemische wapens] niets te verbergen.' (Reuters)