Einde inzet mariniers in Honduras

De Nederlandse mariniers die zijn ingezet in Honduras in de nasleep van de orkaan `Mitch', beeindigen vandaag hun werkzaamheden. Dit weekeinde worden ook de overige Nederlandse militairen, leden van het zogeheten Noodhulp-verkenningsteam, teruggetrokken uit het Midden-Amerikaanse land. Het ministerie van Defensie heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van Defensie is de aanwezigheid van militairen niet langer noodzakelijk. Particuliere hulporganisaties kunnen hun werk nu overnemen. In totaal ongeveer vierhonderd militairen hebben zich de afgelopen twee weken onder meer beziggehouden met de distributie van water, levensmiddelen en medicijnen naar geisoleerde gemeenschappen in het noordwesten van Honduras. De leden van het Noodhulp-verkenningsteam hebben herhaaldelijk gerapporteerd over problemen met de volksgezondheid en de infrastructuur als gevolg van de natuurramp, die in heel Midden-Amerika zeker tienduizend levens heeft geeist.

Intussen is op het gironummer 800800 een bedrag van 28,2 miljoen gulden ingezameld ten behoeve van de slachtoffers van `Mitch', aldus een woordvoerster van Artsen Zonder Grenzen (AZG) namens de samenwerkende hulporganisaties. Het totale bedrag dat op 1 december zal zijn ingezameld, wordt verdubbeld door de minister voor ontwikkelingssamenwerking.

Volgens de woordvoerster van AZG is de hulp inmiddels goed op gang gekomen, maar “is er nog steeds een probleem met de logistiek' in Honduras. Hulpgoederen kunnen in vele gevallen nog niet over de weg worden vervoerd, maar moeten met helikopters worden getransporteerd. Begin deze week verongelukte in het noorden van het land een door AZG gehuurde helikopter, zo is gisteren bekend geworden. Daarbij zijn zeer waarschijnlijk de 29-jarige Australische arts Jane Connor van AZG, alsmede de Panamese piloot en een Hondurese patient om het leven gekomen. Het was het vierde ongeluk met een helikopter in Honduras sinds de natuurramp.