Dik met Nacchio

Wie niet wilde aannemen dat het er in de telecommunicatie hectisch aan toe gaat is na gisteren overtuigd. Minder dan drie maanden hadden Wim Dik van KPN en zijn Amerikaanse vakbroeder Joe Nacchio van Qwest nodig om het eens te worden over een gezamenlijk avontuur.

De achtergronden van het voormalige staatsbedrijf en de vechter tegen de gevestigde telecomorde in de VS mogen ver uit elkaar liggen, tussen de topmannen was het ijs blijkbaar snel gebroken. Een gedeelde voorliefde moet welhaast hebben bijgedragen aan de snelle toenadering.

Dik en Nacchio zijn beide goed gebekt en grijpen graag graag naar de metafoor. Nacchio liet zich gisteren onder meer kennen met de opmerking dat Qwest bij zijn entree in Europa `het paard van de convergentie' berijdt. Waarmee hij wilde zeggen dat data- en telefoonverkeer in de toekomst met een en dezelfde technologie zullen worden verstuurd.

Evenmin als Dik zit Nacchio om een pittige quote verlegen. Tegenover het Britse weekblad `The Economist' grapte hij dat Qwest de capaciteit op zijn glasvezelkabels tegen zulke verbazingwekkende winsten kon afzetten dat hij, als Qwest via diversificatie betere marges zou willen realiseren, drugs zou moeten importeren.

Gisteren omarmden Dik en Nacchio de voor de hand liggende metafoor van het huwelijk. AT&T liet KPN in de steek voor een attractievere partner (British Telecom). Het moet Dik goed doen dat Nacchio AT&T nog maar krap twee jaar geleden liet staan voor een avontuur bij het bedrijf waarmee KPN nu een relatie aanknoopt. Nacchio hield het 27 jaar uit bij AT&T. Goede hoop dus dat ook de relatie met deze voormalig monopolist meer dan een flirt zal zijn.

    • Michiel van Nieuwstadt