CURRY VAN KNOLSELDERIJ EN ABRIKOZEN

Mijn adreslijst van vegetarische restaurants wordt langer. Dat is een goed teken. Met stip genoteerd is De Dageraad, Hooikade 4 in Den Haag (070-3645666). De Dageraad is heerlijk ongecompliceerd. Vegetarisme is hier geen cultus of opgave, maar een tractatie. Het restaurant bestaat uit twee delen. Het voorste deel, naast de bar, is wat smaller en biedt ruimte aan de niet-rokers. Het achterste vertrek vind ik het gezelligst met boeketten en draperien, maar je moet er de rokers op de koop toenemen.

Zes op de tien bezoekers zijn niet-vegetarische lekkerbekken. Uniek is het ruime aanbod aan kaasfondue: vijf varianten, waaronder een met tomaat rode wijn met pesto en een ander met bier, mosterd en knoflook. De kaas is vegetarisch, dat wil zeggen: gemaakt met plantaardig stremsel. Naast a la carte gerechten zijn er 4 menu's. Op het Herfstmenu trof ik deze curry aan.

Snijd de knol in blokjes van 2 1/2 tot 3 centimeter. Was de abrikozen. Schil en rasp de gemberwortel. Haal het zaad uit de peper en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pel en snipper de ui. Verwarm de olie in een ruime koekenpan of braadpan en laat het mosterdzaad hier even in rond springen. Fruit het komijnzaad en de stukjes gember en peper kort mee. Doe er dan de snippers ui bij en de sambal, koenjit, koriander djinten en sereh. Even roeren tot de snippers ui glazig zijn. Schenk een halve liter water in de pan. Aan de kook brengen. Voeg de abrikozen, het bouillontablet, het currypoeder en wat zout toe. Vijf minuten laten pruttelen. Doe de knolblokjes in de pan en laat die in 5 tot hooguit 10 minuten gaar maar niet te zacht worden. Breng het gerecht met zout en peper op smaak. Wordt vervolgd.

    • Annelène van Eijndhoven