Coalitie op weg naar compromis Kosovo

De paarse coalitie is op weg naar een compromis over de uitzending van circa vijftig Nederlandse waarnemers naar Kosovo.

Dat is gisteren gebleken na overleg van de fractieleiders van PvdA VVD en D66 in de Tweede Kamer en de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie), beiden van de VVD, in het Torentje met premier Kok.

De VVD-fractie had eergisteren aangekondigd volgende week dinsdag een oppositionele motie, van het CDA en de kleine christelijke fracties, aan een meerderheid te zullen helpen die de veiligheid van de waarnemers “tot op heden onvoldoende gewaarborgd' noemt en de regering oproept “nu' geen besluit te nemen tot uitzending. De VVD-fractie hield daaraan vast, ook nadat minister Van Aartsen aanneming van de motie “met de grootst mogelijke klem en met de grootste kracht die ik in mij heb' had ontraden. Daarmee was het meningsverschil tussen het kabinet en de VVD-fractie op scherp komen te staan.

Na het coalitie-topoverleg maakte PvdA-fractieleider Melkert duidelijk hoe een compromis tussen de VVD-fractie en het kabinet er straks zou kunnen gaan uitzien. Hij benadrukte dat het kabinet tot nu toe slechts in beginsel de bereidheid heeft uitgesproken aan de OVSE-waarnemersmissie in Kosovo mee te doen en dat het zeker nog twee weken duurt voordat alle veiligheidsvoorzieningen precies zijn bepaald door de OVSE en de NAVO die in Macedonie een zogenoemde evacuatiemacht zal stationeren.

Pas over twee weken is een definitief besluit van het kabinet te verwachten wat de VVD-fractie de gelegenheid geeft om “nu' nog tegen uitzending van waarnemers te stemmen maar straks, als het zicht op de veiligheidsvoorwaarden scherper is, haar houding te wijzigen.