Beursindex dichtbij 1100 punten

De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanochtend een flinke stijging doorgemaakt. Behalve door de hogere dollar veerden de koersen ook onder invloed van de optiebeurs waar vandaag optieseries aflopen.

Baan was een sterke stijger met een winst van 4,4 procent op 23,70 gulden. Het nieuws van gisteren, dat oprichter Jan Baan het bedrijf helemaal verlaat en zelfs geen commissaris wil worden, deed het aandeel goed. Het softwareconcern bleef met zijn stijging nog achter bij uitgever VNU, waarvan de koers 5,27 procent (3,50 gulden) won op 69,90.

De AEX-index steeg met 25,33 punten naar 1098,49 punten, hetzelfde niveau dat de stijgende beurs begin maart bereikte. De AEX-index passeerde ook begin september de grens van 1.100 punten, maar was op dat moment bezig met een vrije val.

De stijging van de koersen is volgens handelaren het gevolg van een positief marktsentiment en niet van goede bedrijfseconomische ontwikkelingen. “De marktpsyche heeft de overhand. Beleggers zijn bang om de sprong naar boven te missen. Na de afgelopen dip is veel geld nog niet belegd. Het is een markttechnische stijging.'

Akzo Nobel steeg 4,35 procent naar 74,40 gulden, DSM met 0,9 procent naar 174,80 gulden. Polygram bleef achter op de andere hoofdfondsen. De koers bleef ongewijzigd op 113,80 gulden.

Transportbedrijf Nedlloyd dat gisteren zes dubbeltjes verloor omdat het slechte cijfers presenteerde, was nu weer in de gratie van de beleggers. Het fonds won 1,10 op 27 gulden.

“Nedlloyd is optisch goedkoop. Wat kan je gebeuren als je stukken voor deze prijs koopt? Misschien dat het nu eindelijk eens iets wordt', stelt een handelaar die Nedlloyd een slecht aandeel vindt. Metaalbedrijf Stork won 1,50 op 47,20 gulden. Het concern haalde gisteren een Airbus-order ter waarde van 325 miljoen binnen.

Sanitairproducent Sphinx Gustavsberg profiteerde nog van de goede kwartaalcijfers die het deze week presenteerde.

Het aandeel steeg met een gulden naar 15,50 gulden. Gisteren boekte het aandeel 24 procent waardestijging.

Ook de financiele waarden boekten winst. Fortis Amev, die aanvankelijk verloor, noteerde rond het middaguur een winst van vijf dubbeltjes op 128,60 gulden. Aegon steeg met 4,10 naar 195,60, ING met 3,30 naar 109,20 gulden en ABN Amro met 0,60 gulden naar 38,40 gulden.

De Amerikaanse dollar bereikte vandaag het niveau van 1,90 gulden. Gisteren sloot de dollarhandel nog een cent lager.