Ahold in Thailand

Naar aanleiding van het artikel over Ahold in Thailand (NRC Handelsblad 14 november) het volgende. De afgelopen jaren verbleef ik intensief in Thailand. Een grote charme van dit land is dat het op vele gebieden heel anders is dan Nederland. Ik word dan ook bijna panisch als ik lees hoe dit land richting de Westerse eenheidsworst gemanipuleerd wordt. Kinderen wordt vanaf de kleurplaat geleerd bij Tops (Ahold) boodschappen te doen.

Scholen en overheid die kinderen leren dat het gezonder is bij een supermarkt te kopen in folders gesponsord door Tops. Dit lijkt wel `1984'. Over een aantal jaren zal de Thaise minister voor milieu verpakkingsconvenanten moeten gaan afsluiten, terwijl nu alles los geleverd wordt zonder overbodige verpakking. En de talloze producten producenten en kleine winkeliers die moeten verdwijnen omdat ze niet efficient zijn. Het hele land moet werken aan het grote levensideaal. Kopen bij een supermarkt van Tops. En daar dan ook producten kopen die een normale Thai niet koopt. Een Thai drinkt nauwelijks melk of koffie.

In de aanhef van het artikel staat dat een gemiddelde bewoner van Bangkok 20.000 bath per maand zou verdienen, misschien dat de bezoeker van een Tops supermarkt gemiddeld 20.000 bath per maand verdient, maar een gewone Thai zal eerder 4.000 bath per maand verdienen, oftewel 200 gulden.

Tops' klanten besteden per keer 600 bath, volgens het artikel 12 gulden, maar in werkelijkheid 30 gulden - 100 bath is 5 gulden. Als die 12 gulden wel klopt dan zou 240 bath worden uitgegeven, wat mij ook logischer lijkt ten opzichte van de 40 gulden in Nederland.

    • Dan Blokker