Zaak Koerdenleider verontrust Juventus

Juventus vreest bij de Europa-Cupwedstrijd van volgende week tegen Galatasaray een uitbarsting van Turkse woede over de opstelling van de Italiaanse politiek tegenover Abdallah Ocalan, de leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Luciano Moggi, algemeen directeur van Juventus, maakt zich zorgen. “Dit was al een `hete' wedstrijd vanuit sportief oogpunt. Als we niet winnen liggen we uit de Champions League, als Galatasaray ons verslaat is het praktisch gekwalificeerd. De zaak-Ocalan laat de vlammen nog hoger oplopen en dat was echt niet nodig.'

Ocalan is vorige week op het vliegveld van Rome aangehouden. Turkije beschouwt hem als een terrorist en heeft zijn uitlevering gevraagd, maar Italie overweegt Ocalan politiek asiel te verlenen, op voorwaarde dat hij het geweld afzweert.

De rechtse Turkse krant Ortadogu heeft opgeroepen de wedstrijd in het Ali Sami Yen-stadion in Istanbul te veranderen in een manifestatie tegen Italie. Volgens de krant is dit een goed moment “om de terechte reactie van Turkije te laten zien, door spandoeken en slogans, in het Italiaans, tegen Rome'.

Het Italiaanse kamerlid Vito Leccese van de milieupartij heeft voorgesteld de wedstijd op neutraal terrein te laten spelen. Hij bekritiseert de felle taal in Turkije, de Italiaanse vlaggen die in brand zijn gestoken en een paar incidenten met Italiaanse journalisten. Op neutraal terrein zouden spelers en supporters minder gevaar lopen.

Galatasaray heeft er het grootste belang bij rellen te vermijden. De Turkse ploeg staat in groep B van de Champions League bovenaan en heeft een unieke kans de kwartfinale te halen. De 24.000 plaatsen in het stadion zijn al geruime tijd uitverkocht. “We moeten niet in de val trappen van degenen die politieke spanning als een voorwendsel willen gebruiken', zei Faruk Suren, de voorzitter van Galatasaray.

    • Marc Leijendekker