Weinig omzet op rustige beurs

Op een Amsterdamse effectenbeurs met weinig omzet is de koers van Baan vanochtend enigszins hersteld van de val van gisteren. Oprichters Jan en Paul Baan maakten vanmorgen bekend hun bedrijf de rug toe te keren. De koers klom daarop met twee gulden naar 23,10 gulden.

De AEX-index, de graadmeter van de belangrijkste beurskoersen, steeg met ruim 12 punten punten naar 1.066 punten. Verveelde handelaren klagen over de lage omzetten op het Damrak. “De beurs is vermoeid en sleept zich voort richting Kerst.'

Behalve bij Baan was ook bij Philips en KPN de vraag naar aandelen groter dan het aanbod. De koers van Philips steeg met 3,90 naar 127,60 gulden. Volgens een handelaar staat het aandeel ook op Wall Street in de belangstelling.

In de aanloop naar een bijeenkomst van KPN over zijn internationale strategie vanmiddag liep de koers van het telecomfonds op. “Er staat iets positiefs te gebeuren' zei een beurshandelaar. Het aandeel klom met 2,90 naar 75,30 gulden.

De resultaten van Nedlloyd over het derde kwartaal vielen slecht. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening zakte van 32 miljoen gulden in het derde kwartaal van 1997 naar 5 miljoen gulden nu. De koers zakte ruim 3 procent naar 25,60 gulden. De gestegen halfjaarwinst van Sphinx Gustavsberg kon beleggers wel bekoren. De al jaren kwakkelende sanitairproducent boekte een nettowinst van 2,4 miljoen gulden, tegen twee ton in de eerste zes maanden van 1997. Het aandeel gooide op de lokale markt de hoogste ogen door bijna 18 procent te winnen op 13,80 gulden.

Cd-producent Docdata volgde op korte afstand met een winst van 2,10 op 18,90 gulden. Het fonds verloor de laatste weken veel van zijn waarde. In april stond het aandeel Docdata nog voor 69,50 gulden genoteerd. De halfjaarcijfers die Samas gisteren publiceerde werkten vandaag nog door. Samas noteerde even voor het middaguur 37 gulden, een winst van 2 gulden.

De vastheid van de Amerikaanse dollar had een positief effect op het Damrak.

Ondanks de verlaging van de Amerikaanse geldmarktrente met een kwart procentpunt tot 4,75 procent neemt de kracht van de munt niet af. Vorige maand bereikte de dollar juist op basis van een lagere verwachte Amerikaanse rente nog een koers van 1,80 gulden.

Gezien de dollargevoeligheid van de in Amsterdam genoteerde bedrijven is er de laatste maanden een sterke relatie tussen het lot van de dollar en dat van de Amsterdamse beursindex. Vanmiddag noteerde de dollar 1,88 gulden.