Volleyballers worstelen met Oekraieners; Gerbrands hekelt instelling

Volleybal-bondscoach Toon Gerbrands vond vanochtend dat zijn ploeg veel “knullige tweede-divisiefouten' had gemaakt. Nederland bleef tijdens het wereldkampioenschap in Japan weliswaar ongeslagen, maar de 3-1 zege op Oekraine kwam moeizaam tot stand. Vooral de Nederlandse service was heel matig. In de vierde set dwong de tegenstander bijna een vijfde set af. “We hadden geluk', gaf Gerbrands toe. “Als we een vijfde set hadden moeten spelen, was het moeilijk geworden.'

Nederland speelde heel wisselvallig. In drie van de vier sets kon Oekraine steeds een serie van vier of zelfs vijf punten maken. In de eerste set gaf de ploeg zelfs een 14-10 voorsprong uit handen en verloor met 16-14. Daarna kwam Nederland met 15-11 en 15-8 terug, maar in de vierde set ging het weer bijna mis. Oekraine wist van 13-8 naar 13-13 op te halen. De opluchting bij de Nederlandse spelers was groot toen het uiteindelijk toch nog 16-14 en 3-1 werd.

“Er viel echt een druk van mijn schouders', zei Guido Gortzen. Gerbrands: “Dat we een wedstrijd slecht beginnen, kan een keer gebeuren. Maar dat we de vierde set bijna nog uit handen gaven, mag absoluut niet. We verloren de controle. Dat is gewoon slecht.'

De coach vond niet alleen dat het spel, maar ook de instelling van Nederland te wensen overliet. “Ik heb gemerkt dat mijn ploeg vaker moeite heeft met een tegenstander tegen wie weinig eer te behalen valt', aldus de coach. Nederland had in de eerste ronde al een keer tegen Oekraine gespeeld en toen binnen anderhalf uur vrij eenvoudig met 3-0 gewonnen. “Ze speelden zonder druk, want slechter dan de eerste keer kon het niet gaan', oordeelde aanvoerder Bas van de Goor over de tegenstander. “Maar zoals wij vandaag speelden, mag niet. Als we dat blijven doen, komen we zeker in de problemen.' De wedstrijd van vandaag duurde uiteindelijk twee uur en acht minuten.

Gerbrands zal zijn spelers - met name Reinder Nummerdor had zijn dag niet - over de matige prestatie van vandaag onderhouden. Verontrust is de bondscoach echter niet. “Ik zit er niet zo over in. Ik denk dat zo'n wedstrijd bij een toernooi hoort. Straks moet het weer beter gaan.' Morgen heeft Nederland een rustdag, zaterdag (Verenigde Staten) en zondag (China) zijn er duels tegen ploegen die als sterker te boek staan dan Oekraine.

Winnen is belangrijk, omdat ook de concurrenten van Nederland in de strijd om de bovenste twee plaatsen in de poule nog ongeslagen zijn.

Gerbrands had terloops ook nog een boodschap voor de organisatie. Hij vindt het niveau van de arbitrage bij het WK van een matig gehalte. “Ik hoop dat er voor de eindfase van het toernooi begint nog iets aan kan worden gedaan. Wij krijgen voor elke habbekrats een gele kaart, maar de scheidsrechters mogen hier ongestraft fouten maken. Het volleybal is de laatste jaren sneller geworden en sommigen van hun kunnen het gewoon niet meer bijbenen.'