TURKS GEHAKT (2)

Het magere half-om-half gehakt van rund- en lamsvlees dat op Turkse wijze wordt gekruid (recept 16 november), kan ook in een grotere hoeveelheid dan direct nodig is, worden gemaakt. Doordat het rauwe vlees gezouten en gekruid is, laat het zich heel goed een dag of wat bewaren zonder dat het een nare bijsmaak krijgt. Koop vers gedraaid gehakt (geen voorverpakt gehakt) en bewaar het gekruide gehakt in een plastic container in de ijskast. De specerijen krijgen zodoende nog beter de tijd goed in het vlees te trekken en het gehakt is direct bij de hand en ready to go. Stoof kleine balletjes van dit Turkse gehakt eens mee met Nohut pilaki, een Turkse mengelmoes van kikkererwten, ui en aardappel in dunne tomatensaus. Dankzij de specerijen in de gehaktballetjes krijgt deze mengelmoes een heerlijk rijke smaak.

Bereiding: Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten fijn. Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit daarin al roerend op halfhoog vuur uien en knoflook tot de uien zacht worden. Roer de tomatenpuree erdoor en fruit dit even mee. Voeg dan tomaten, kikkererwten, 5 dl water en zout naar wens toe en breng het geheel aan de kook. Stoof het op laag vuur in gesloten pan gedurende 20 minuten. Snijd intussen de aardappels in plakjes van 1/2 cm dik en snijd de plakjes vervolgens in kwarten. Rol van het Turks gehakt stuitergrote balletjes. Voeg aardappels en gehakt toe aan de pan en stoof het geheel, onder af en toe omroeren, nog 15 minuten op laag vuur in gesloten pan, of tot aardappels en gehaktballetjes gaar zijn en alles is omvat door een dunne maar zeer smaakrijke tomatensaus. Proef de saus en breng haar zonodig verder op smaak met zout en maal er royaal peper over. Wie geen gehaktballetjes wil rollen, die maakt dit gerecht met iets minder water, drukt het gehakt uit tot vier dunne, ronde lapjes en grilt ze om en om 2 1/2 minuut in een gloeiendhete met olijfolie ingevette bakpan.

    • Florine Boucher